12.04.2024.

13:18

Foto: Starsportphoto

Sport

Noletovi fanovi će poludeti! Ovaj igrač je za Vajdu trenutno najbolji na svetu!

Dobro je poznato kakvu su saradnju imali Marjan Vajda (59) i Novak Đoković (36), zbog čega i svaka izjava iskusnog stručnjaka ima posebnu težinu.

Slovak je 15 godina brinuo o karijeri i formi našeg asa, a za to vreme osvojili su čak 85 titula, od čega 20 grend slemova i 37 mastersa. Zato je i idealan sagovornik kad god se povede priča o borbi za prvo mesto na ATP listi, osvajanju titula, ali i mladim snagama koje svim silama žele da skinu Noleta sa trona.

Prema njegovim rečima, trenutno najveće šanse za to daje mladom Italijanu, koji je Đokovića savladao u polufinalu ovogodišnjeg Australijan opena. 

- Rekao bih da je Siner trenutno najjači na ATP turu. Prošle godine je igrao impresivan tenis, a ove je samo napredovao i pokazao da to može da radi u kontinuitetu. Mislim da je veliki favorit da postane svetski broj jedan. I Karlosa Alkaraza smatram izuzetno jakim teniserom, ali Janik mi deluje fokusiranije na dostizanje vrha u ovom momentu - objasnio je Vajda u intervjuu za portal "Ubitennis".

Informer

Janik Siner i Novak Đoković

On je dodao da veruje u svog dugogodišnjeg učenika, iako je mnogo slabije počeo ovu sezonu za razliku od prethodnih.

- Novak pokušava da se adaptira i pronađe pravi balans. Ne može više da igra sve turnire kao nekada. Kalendar je prepun, jednostavno mora da bira. Najveću motivaciju za njega predstavljaju grend slemovi i Olimpijske igre u Parizu, tako da mora da se posveti pripremama i da trenira dobro da bi tempirao formu. Realno, ne može više da bude jednako koncentrisan na ostale turnire - naglasio je Vajda, koji sa Srbinom ne sarađuje od 2022. godine, ali i objasnio zašto je biranje turnira ujedno i "mač sa dve oštrice":

- Pravo pitanje je da li će ovom novom metodom rada Nole uspeti da nastavi sa pobedama i titulama. Kada preskačeš turnire, može da se dogodi da one najvažnije dočekaš lošije pripremljen u odnosu na rivale, koji su igrali sve vreme.

Informer

Marjan Vajda i Novak Đoković

Ipak, slovački stručnjak je podvukao da se uzda u iskustvo prvog reketa sveta, kao i da on sigurno nije još završio sa osvajanjem trofeja.

- Đoković je veoma inteligentna osoba i nijedan od njegovih najvećih konkurenata nema ni približno iskustva kao on. Prošle godine je takođe propustio neke važne turnire poput Indijan Velsa i Majamija, a potom osvojio Rolan Garos, igrao finale Vimbldona i osvojio Ju-Es open. Tako da, ako me pitate, ne mislim da je on završio sa osvajanjem titula i ove godine će to potvrditi ko zna koji put - poručio je Vajda.

Informer

Vajda i Nole zajedno su osvojili 85 titula

Na kraju, Marjan je kao posebnu stavku istakao Novakovu mentalnu snagu, s obzirom da je tokom cele karijere njemu to bio jedan od najjačih aduta.

- Veoma je važno da igrač bude miran u glavi, u suprotnom ne može da igra najbolji tenis. To nije lako, jer je potrebno da se nađe sklad između mentalne smirenosti i napornog rada. Program svakodnevnih priprema za profesionalno bavljenje sportom je veoma intenzivan, mora da bude ispoštovan i obavljen kranje ozbiljno. Održavanje balansa između treninga i života bez stresa je veoma teško, ali ključno za uspeh - zaključio je Vajda.