31.05.2024.

06:20

Foto: AP PHOTO

Sport

Na današnji dan: Rođen prvi reket sveta!

Otac Tomaš bavio se veslanjem i bio je učesnik Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, pa je Iga od njega nasledila ljubav prema sportu. Prvi uspeh ostvarila je 2018. godine kada je postala juniorska šampionka Vimbldona. Naredne godine počela je da igra na VTA turnirima u seniorskoj konkurenciji, a već 2020. godine došla je i do prve velike titule u karijeri. Usled pandemije korone Rolan Garos je te godine održan u septembru, a Poljakinja je uoči starta turnira bila 54. igračica sveta!

Informer

 

Međutim, to je nije sprečilo da napravi senzaciju i dođe do pehara usput eliminisavši nekoliko velikih favorita. Najviše se pamti trijumf nad Simonom Halep koja je uoči njihovog meča četvrte runde bila u seriji od 17 vezanih pobeda i glavni favorit za osvajanje Otvorenog prvenstva Francuske! U velikom finalu savladala je Sofiju Kenin i postala prva Poljakinja koja je osvojila grend slem titulu. Takođe, oborila je rekord i postala igračica sa najnižim renkingom koja je ostvarila pobedu na Rolan Garosu!
 

Informer

 

Bio je to početak veličanstvenog uspona ka vrhu ženskog tenisa. Prvi reket sveta postala je 4. aprila 2022. godine i držala je prvo mesto do septembra 2023. Vratila se na vrh u novembru iste godine i tu je i danas. Ukupno je na prvom mestu provela 105 sedmica!

Do sada je u karijeri tri puta osvajala Rolan Garos (2020, 2022, 2023) kao i Ju-Es open 2022. godine. Najveći uspeh u Melburnu joj je polufinale 2022, dok je na Vimbldonu najdalje stigla do četvrtfinala 2023. godine. Ukupno je do sada osvojila 21 titulu na velikim turnirima i u karijeri je osvojila više od 28 miliona dolara.