05.06.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: srpski derbi u polufinalu Rolan Garosa!

Krajem prve decenije 21. veka Srbija je imala troje vrhunskih tenisera u obe konkurencije! Početkom 2008. godine Novak Đoković je na Australijen openu stigao da svog prvog grend slem trofeja, a nekoliko meseci kasnije za titulu na drugom grend slemu u sezoni borile su se dve srpske igračice!

Informer

Sjajan tenis te godine igrale su Ana Ivanović i Jelena Janković i obe su znale da će ukoliko trijumfuju u Parizu, preuzeti prvo mesto na WTA listi! Jelena je bolje počela meč i uz rani brejk povela 3:0. Međutim, Ana je uzvratila brejkom a zatim osvojila i četiri gema u nizu za osvajanje prvog seta rezultatom 6:4.
 

Informer

Jelena je uzvratila u nastavku i agresivnom igrom u drugom setu stigla do poravnanja - 6:3! Jankovićeva je oduzela servis protivnici već na startu odlučujućeg seta i stekla rano vođstvo od 3:1. Delovalo je da se pobednik i putnik u finale nazire, međutim tada je Ivanovićeva sjajnom igrom najpre uzvratila brejkom, da bi u desetom gemu odlučujućeg seta došla do pobede!

Ana Ivanović je u finalu Rolan Garosa nadigrala Ruskinju Dinaru Safinu sa 2:0 i tako došla do prvog mesta na WTA listi! Bio je to prvi, ispostaviće se i jedini grend slem trofej koji je osvojila u karijeri. Krajem te 2008. godine i Jelena Janković je na kratko bila prva na svetu, a u jednom trenutku Ana je bila prva, a Jelena druga na WTA listi!

Informer

Njih dve sastale su se ukupno 12 puta u periodu od 2005. do 2014. godine i uspešnija je bila Ivanovićeva sa devet pobeda, naspram tri trijumfa Jelene Janković.