05.06.2024.

22:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Sport

Ovo se prvi put desilo na Rolan Garosu posle 20 godina! Nova istorija se piše u Parizu

Đoković se u utorak zbog povrede kolena povukao sa drugog grend slema u sezoni, a u međuvremenu on je u sredu ujutru i rano operisan u francuskoj prestonici. Njegovo odustajanje od odbrane titule dovelo je do istorijske situacije koja se nije desila u u Parizu u poslednje dve decenije. Naime, prvi put od 2004. godine u finalu Rolan Garosa neće učestovati nijedan teniser iz čuvene "velike trojke" - Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer. 

Informer

 

Prethodno, Nadal je ispao odmah na startu turnira od Aleksandra Zvereva, potom je i Đoković morao da odustane od četvrtfinala zbog povrede, čime je završena neverovatna era uspeha velike trojke na Rolan Garosu. U prethodne dve decenije, pomenuta trojka je dominirala pariskom šljakom i bar jedan od trojice najboljih tenisera svih vremena borio se za titulu u Parizu, ipak ova 2024. godina promeniće dve decenije dugu istoriju turnira. 

Takođe, prvi put posle 20 godina šampion Rolan Garosa, biće neko drugi osam Novaka, Rafe, Rodžera i Stena Vavrinke, koji je dominaciju i neverovatan niz pomenute trojke prekinuo samo 2015. godine, kada je upravo u finalu pobedio Srbina. 

Nadal, "kralj šljake" osvojio je neverovatnih 14 titula u Bulonjskoj šumi, Đoković je tri puta uspeo da podigne trofej Musketara, dok je Federer samo jednom bio na tronu u Parizu. U završnici Rolan Garosa tako će igrati Janik Siner, Karlos Alkaraz, Kasper Rud, Aleksandar Zverev i Aleks de Minor.