07.06.2024.

18:52

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Sport

Alkaraz u finalu Rolan Garosa! Španac posle dva preokreta srušio Sinera

Popularni Karlito je posle preokreta pobedio Italijana Janika Siner sa 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3 i tako zakoračio u svoje treće grend slem finale, a prvo na pariskoj šljaci. 

Drugi i treći reket sveta vodili su veliku borbu na vrućem terenu "Filipa Šatrijea", viđeni su brojni preokreti i oscilacije, ali je na kraju posle maratonska četiri sata i 10 minuta igre kao pobednik izašao godinu dana mlađi momak iz Mursije. 

Alkaraz će tako u nedelju pokušati da dođe do svoje treće grend slem titule posle osvojenog Vimbldona i Ju-Es opena. Rival Špancu u borbi za trofej Musketara biće pobednik drugog polufinalnog meča u kom se kasnije sastaju Nemac Aleksandar Zverev i Norvežanin Kasper Rud.

Informer

 

Siner, od ponedeljka, prvi igrač sveta fantastično je ušao u polufinalni duel. Iskoristio je pomalo uspavanog Alakaraza, i napravio dva brza brejka i poveo sa 4:0. Uspeo je Španac u nastavku da uhvati ritam, i vrati bar jedan brejk za 4:2: Ipak, Italijan je već u sledećem gemu odgovorio ribrejkom, a onda na svoj servis potvrdio i osvojio prvi set sa 6:2. 

Činilo se da će još uvek drugi teniser sveta "počistiti" godinu dana mlađeg rivala, pogotovo što je i na startu drugog seta ponovo napravio brejk za 2:0. Međutim, Siner je tada odjednom stao, dok se Alkaraz razigrao, sve mu je polazilo od ruke, pa je dva puta uspešno oduzeo servis protivniku za potpuni preokret i osvajanje drugog seta 6:3. 

Informer

 

Treći set ponovo je doneo promenu uloga. Posle uvodne razmene brejkova, Italijan se požalio na grčeve u petom gemu, ali je uprkos problemima uspeo da spasi pet brejk loptu. Siner je u pauzi između gemova dobio i pomoć fizioterapeuta, što se čini bilo uspešno, jer je potom u šestom gemu stigao do brejka, koji mu je na kraju bio dovoljan da osvoji set i ponovo povede u finalu sa 2-1.

Za razliku od pretodna tri seta, u četvrtom nije bilo previše neizvesnosti. Obojica tenisera su sigurno servirala, lako i brzo osvajali gemove. Ipak, u desetom gemu Siner je posustao na svom servisu, što je treći igrač sveta iskoristio i prvu brejk loptu pretvorio u set - 6:4. 

U odlučujućem petom setu, neočekivano na terenu je postojao samo jedan igrač. Karlitu je sve polazilo od ruke, slao je projektile ka evidentno umornom Sineru, pa je brzo poveo sa 3:0. 

Informer

 

Pokušao je Italijan da se vrati u život i pronađe svoj ritam i udarce, ali je Španac bio mentalno jači, uspeo je da odbije sve nalete, pa čak i u servis gemu za pobedu, kada je iskoristio tek treću meč loptu i zakoračio u svoje prvo finale u Parizu.