10.06.2024.

06:41

Foto: tanjug/ap

Sport

Skandal u Parizu! Sudija ukrao brejk Zverevu u ključnom momentu

četvrtom gemu odlučujućeg seta, Alkaras je napravio brejk, servirao, pa je Zverev bio nadomak toga da uzvrati istom merom. Međutim, umešao se sudija i verovatno promenio tok meča.  Naime, Alkaras je servirao na 40-15 za Zvereva i pogrešio prvi, a onda i drugi put. Prva odluka je bila da se svira aut što bi značilo i rebrejk za Nemca. Ali, reagovao je sudija Lihtenštajn, sišao sa stolice i pokazao da je lopta bila dobra, pa je nakon toga dosudio prvi servis Alkarazu.

Zverev nije mogao da veruje šta se dešava. U neverici je gledao u sudiju, jer nije mogao da veruje kakvu je odluku sudija doneo. Bunio se Nemac, ali nije vredelo. To nije bilo od pomoći Zverevu jer se na Rolan Garosu ne koristi "čelendž" ili sistem "sokolovog oka", tako da je ostao bez poena. Njegovu nervozu je u nastavku meča iskoristio Alkaraz.  Španac je osvojio taj gem i poveo sa 3:1, a na kraju i trijumfovao i osvojio tzreći grend slem u karijeri.

Televizijski snimak pokazao je da je lopta bila van terena za dva milimetra. To golim okom verovatno nije moglo da se vidi, ali Lihtenštajnova odluka je svakako kontroverzna.

Posle ovoga je svima jasno da pod hitno Francuzi moraju da uvedu "oko sokolovo" na Rolan Garosu, kako bi se izbegle sporne odluke, koje mogu da budu presudne u ovakvim mečevima. Nemac je posle meča priznao da je odluka sudije uticala na njega.

Izgubio sam koncentraciju, na servisu nisam imao snage u nogama, što je bilo čudno, jer inače se ne umaram. Ali, protiv Karlosa je drugačiji intenzitet, možda je malo do toga, ali možda ću morati i da razmislim malo o načinu fizičke pripreme. Teniski, mislim da sam dosta pao posle trećeg seta. Razlika je da li gubiš 3:1 ili je 2:2. Frustrirajuće je, ali i sudije su ljudi, i oni greše. U situaciji poput te, ipak, nadaš se da neće biti greške - istakao je Zverev.