02.07.2024.

13:52

Foto: EPA Images

Sport

Teniser propušta Olimpijske igre! Osvajač zlata u Tokiju neće da ide u Pariz

Naime, Andrej Rubljov (26) je odlučio da ovog leta ipak ne igra na Olimpijskim igrama u Parizu (od 26. jula do 11. avgusta). To znači da neće biti u prilici da odbrani zlatnu medalju iz Tokija, koju je osvojio u mešovitom paru sa Darijom Kasatkinom (27), trenutno 12. igračicom na WTA listi.

Šesti reket sveta se na ovakav potez odlučio iz revolta, jer ne želi da nastupa kao neutralni sportista, bez nacionalnih obeležja, kao što su zastava i himna. On je želeo da predstavlja svoju zemlju, ali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) to nije dozvolio, jer su sankcije prema ruskim sportistima zbog rata u Ukrajini i dalje na snazi.

Pored momka iz Moskve, u francusku prestonicu ne žele da idu ni Karen Hačanov (28), već pomenuta Kasatkina, kao ni Ana Kalinskaja (25) i Ljudmila Samsonova (25).

S druge strane, MOK je objavio ažurirani popis, a na njemu se nalazi 31. neutralni sportista, koji su prihvatili poziv za OI. Tu su osvajač Ju-Es opena iz 2021. Danil Medvedev (28), kao i 22. igračica sveta Jekaterina Aleksandrova (29).

Informer

Danil Medvedev ide u Pariz

Inače, država Rusija je najoštrije osudila ograničenje za sportiste i ocenila ih kao diskriminišuće. Portparol ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da MOK "klizi u rasizam i neonacizam", ali bez obzira na sve kritike, situacija se nije promenila.