05.07.2024.

06:40

Foto: EPAIMAGES

Sport

Na današnji dan: Federer uzeo 15. grend slem titulu i postaovio rekord!

Nešto više od četiri sata trajao je meč dva velika rivala, da bi nakon duge i izjednačene borbe Federer slavio, i tako se ponovo vratio na sam vrh ATP tura.

Ovim trijumfom Švajcarac je postavio rekord, pošto je tada osvojio najviše grend slem titula - 15, a jednu manje imao je Amerikanac Pit Sampras. Osim toga, Federer je u sedmom uzastopnom finalu na Vimbldonu osvojio svoj šesti trofej, što je dodatno potvrdilo njegov kvalitet. 

Kada je reč o prvom setu, teniseri su sigurno igrali prilikom svojih servisa, a prvu brejk loptu imao je Federer tek u 11. gemu pri rezultatu 5:5. Švajcarac nije uspeo da iskoristi četiri brejk lopte u tom gemu, nakon čega je Rodik poveo sa 6:5. Posle toga je Amerikanac olako uspeo da iskoristi svoju prvu brejk loptu i tako osvoji prvi set sa 7:5. 

Oba tenisera su u drugom setu bila bez brejk prilika, te je posle 6:6 set odlučen u taj brejku. Rodik je odlično počeo, vodio je sa 5:1 i 6:2, ali je drugi teniser sveta nakon toga zaigrao bolje, uz bolji servis osvojio je šest uzastopnih poena, i tako izjednačio na 1:1 u setovima..

Teniseri su i u trećem setu bili sigurni prilikom svojih servisa, a Federer u šestom gemu pri vođstvu od 3:2 nije uspeo da iskoristi priliku za brejk, pa je i ovaj set odlučen posle tajbrejka. Švajcarac je posle dobre igre poveo sa 5:1, ali je Rodik ubrzo smanjio na 6:5. Međutim, Rodžer je posle servisa osvojio i sedmi poen i poveo sa 2:1 u setovima.

Endi je u četvrtom gemu četvrtog seta napravio brejk i posle gema osvojenog na svoj servis poveo sa 4:1. Šesti nosilac je do kraja seta sačuvao brejk prednosti i izjednačio na 2:2 u meču. 

Već pri samom kraju, uz veliku dozu motivacije, teniseri su sigurno čuvali svoje servise, sa malo prilika za brejk. Rodik je u 17. gemu imao dve prilike da oduzme servis protivniku, ali je Švajcarac uspeo da se izvuče i povede sa 9:8. U nastavku meča, Federer je vodio, ali je Amerikanac svaki put uspevao da izjednači. Rodžer je u 30. gemu po prvi put uspeo da oduzme servis Rodiku i tako osvoji peti set sa 16:14,  kao i svoj šesti trofej na Vimbldonu.

Nagradni fond turnira iznosio je 12.550.000 funti, a Federer je kao pobednik osvojio 850.000 funti, dok je Rodik kao finalista zaradio 425.000 funti. 

Federer je u karijeri osvojio sve grend slem turnire u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih u kolekciji ima 20 (šest Otvorenih prvenstava Australije, jedan Rolan Garos, osam Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava SAD). Jedan je od petorice tenisera u Open eri kojima je to pošlo za rukom.