07.07.2024.

06:00

Foto: EPA

Sport

Na današnji dan: Endi Marej pobedio Đokovića u finalu Vimbldona!

Duel je trajao nešto više od tri sata, nakon kojih je Velika Britanija konačno dobila šampiona grend slema u Londonu, posle 77 godina, kada je poslednji pobednik bio Fred Peri 1936. godine.

Kada je reč o početnom gemu susreta, Novak je spasio tri vezane brejk lopte. Međutim, Endi je u trećem gemu koristio četvrtu brejk loptu i tako prvi stigao do brejka. Isti odgovor usledio je sa Novakove strane za 2:2. Britanac je prelomio u sedmom gemu, još jednom oduzeo servis srpskom velikanu i nakon 59 minuta igre došao do 1:0 (6:4).

Srpski teniser ušao je u drugi set znatno bolje. Nakon što je poveo sa 4:1, ali je protivnik uspeo da nadoknadi zaostatak i izjednači na 4:4. Britanac je zatim osvojio brejk u jedanaestom gemu, čime je stekao vođstvo od 2:0 u setovima.

Pri trećem setu, Đoković je doživeo brejk na početku, ali je uspeo da se vrati u igru osvajanjem dva brejka zaredom za vođstvo od 4:2. Međutim, Škotlanđanin je uspeo da se vrati, oduzeo je servis srpskom asu dva puta uzastopno i postigao istorijsku pobedu za svoju zemlju.

Po završetku meča je najbolji srpski teniser čestitao protivniku na zasluženoj pobedi, i istakao kako je svestan činjenice koliko Mareju ovaj trijumf znači. 

- Čestitam Endiju, potpuno je zaslužio ovu pobedu. Igrao je sjajan tenis danas. Čestitam njegovom timu, znam koliko im je to značilo, kao i svima vama u ovoj zemlji. Svestan sam pritiska koji je imao, mnogo je očekivanja bilo od njega. Ipak, uspeo je da trijumfuje nakon finala prošle godine. Dao sam sve od sebe, bilo je i zadovoljstvo i čast biti deo ovog meča - rekao je Novak nakon duela.