07.07.2024.

11:04

Foto: profimedia

Sport

Francuski "laki luzer" živi san u Londonu

U glavnom žrebu se našao  kao "laki luzer", a nakon toga uspeo je da naniže tri pobede i da se domogne osmine finala. Savladao je Emila Rusuvuorija iz Finske u četiri seta  4:6, 6:2, 7:6, 6:4. On je tek peti "laki luzer" koji je u Open eri stigao do osmine finala na Vimbldonu.

Imao je mnogo sreće 21-godišnji francuski teniser. U kvalifikacijama za najprestižniji teniski turnir poražen je od sunarodnika Žanvijea na poslednjem koraku. Ali, odustao je od takmičenja Alehandro Davidovič-Fokina, pa je Mpetši Perikar zauzeo njegovo mesto. Prvo je uspeo da eliminiše 20. nosioca Sebastijana Kordu, a zatim Jošihita Nišioku, pa Rusuvuorija u borbi za plasman među 16 najboljih tenisera.

Informer

Zanimljivo je da mu je idol Miloš Raonić, kanadski teniser, koji ima crnogorsko poreklo.

- Gledao sam Iznera, kao i Raonića kad sam bio mlađi. Nisam shvatao dok sam bio mlad da ću igrati ovako. Ali sada mogu da gledam njihove snimke i kažem, "da, mogu da uzmem neke dobre delove njihove igre i razvijem ih za sebe" - rekao je on nakon pobede nad Kordom.

Perikar je u prva tri meča u proseku imao po 35 as udaraca, a samo u prvom kolu protiv Sebastijana Korde čak 51. Sledeći rival Francuza biće  Lorenco Museti.  Objasnio je kako ostaje miran kad je pod pritiskom.

- Stvari su skoro uvek iste, dišete i uvek se fokusirate. Na tome sam radio poslednjih nekoliko meseci, jer je to aspekt koji ne ističemo dovoljno, a on pomaže u pripremi pred sledeći pone. Psihički sam solidan, ne dopuštao nikakve negativne misli. Nije lako, dosta sam sramežljiv, rezervisan. Ne želim da pokazujem previše, pa sam morao da radim na tome da postanem igrač kakav sam danas i igrač kakav želim biti za nekoliko godina.

Otkrio je kakav igrač želi da postane.

- Igrač koji će biti kompletan, koji neće imati mana, mentalno, tehnički ili fizičko, koji može da odgovori na svaki problem. Mislim da to mogu, ali pre toga ću morati mnogo da treniram - kazao je Francuz i dodao da mora da poboljša jednoručni bekhend.