14.07.2024.

20:47

Foto: Reuters

Sport

Asovi mu gledaju u leđa! Alkaraz već nadmašio ozbiljna imena (VIDEO)

Uspeo je Karlos Alkaraz da odbrani titulu na Vimbldonu, savladao je Novaka Đokovića u finalu sa 6:2, 6:2, 7:6 posle samo dva i po sata borbe, a samim tim i sebi obezbedio mesto u odbranom društvu.

Mladi as je na taj način, po broju najvažnijih trofeja u njegovom uzrastu, stao uz rame legendama Matsu Vilanderu, Bjornu Borgu i Borisu Bekeru. 

Momak iz Mursije je pretekao asove poput Endija Mareja i Stena Vavrinke, koji imaju samo tri grend slema u karijeri. Iza popularnog Karlitosa su ostali još Gustavo Kuerten i Artur Eš, a uspeo je da se izjednači sa Džimom Kurijerom, Giljermom Vilasom, Manuelom Santanom...

Pritom, španski as je postao tek šesti igrač u Open eri, koji je u istoj sezoni pokorio i Rolan Garos i Vimbldon. Osim njega i Noleta, to su uspevali još i Rod Lejver, Bjorn Borg, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Informer

Karlos Alkaraz i drugu godinu zaredom osvojio Vimbldon

Ono što je posebno zanimljivo jeste poređenje Alkaraza sa najvećom trojkom u istoriji "belog sporta". Tako je Nadal do četiri pehara došao sa 22, Federer sa 23, a Đoković tek sa 24 godine. Međutim, to nije smetalo srpskom asu da kasnije prestigne konkurenciju, pa je i dan-danas apsolutni rekorder sa 24 grend slema u svojoj kolekciji od 98 trofeja.

- Prelep je osećaj. Samo nekoliko igrača je u prošlosti osvajalo Rolan Garos i Vimbldon, među njima i Novak. Video sam i čuo sve o statistikama i mojim godinama, ali pokušavam da ne mislim o tome. Sjajan start karijere, ali želim da nastavim da gradim svoj put. Moj cilj je da budem jedan od velikana. Ne znam koji je moj limit. Samo hoću da uživam na terenu i da vidim šta će mi budućnost doneti - poručio je Alkaraz.