15.07.2024.

20:53

Foto: Tanjug/AP

Sport

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!

Srpski as Novak Đoković poražen je od Španca Karlosa Alkaraza sa 3:0 (6:2, 6:2, 7:6) u finalu Vimbldona i nije uspeo da se domogne 25. grend slem titule u karijeri, kao ni da izjednači rekord Rodžera Federera sa osam vimbldonskih trofeja. 

Stric i trener Rafaela Nadala, Toni, detaljno je analizirao poraz najboljeg tenisera u istoriji, kao i mane u igri koje su ga koštale prvog mesta na takmičenju u Londonu. 

- Alkaraz je u nedelju na terenima Ol Ingland kluba održao sjajan teniski recital i još jednom pokazao da ispunjava sve uslove najvećih tenisera. Ako je tehnički veoma teško uočiti bilo kakvu slabost u njemu, fizički je on najbrži igrač kojeg sam ikada video na terenu. Pobediti ga mogu samo najkompletniji teniseri i samo ako imaju svoj najbolji dan. Ovog puta je bio nepokolebljiv tokom celog takmičenja i savladao je Đokovića i brzinom i čvrstinom. U svakom trenutku je bio superioran i osećaj koji nam je dao od početka meča se videlo da će biti veoma teško da ga pobedi, ako ne i nemoguće - poručio je Toni. 

Informer

Karlos Alkaraz i Novak Đoković

Stručnjak koji je već godinama u "belom" sportu, smatra da Đoković nije dao svoj maksimum na terenu, te da je njegovim udarcima nedostajala snaga i preciznost. 

- Igra je uvek bila u njegovim rukama i bio je izvanredan u svim aspektima. Njegovi udarci iz forhenda sa osnovne linije su, pre svega, bili poražavajući. Ni u jednom trenutku, zapravo, Nole nije ostavio utisak da ima oružje da odlučno zastraši rivala. Njegovim udarcima nedostajala je preciznost i snaga, neophodna da se demontira igra trenutnog pobednika - dodao je Nadal. 

Čuveni Toni smatra da je Đoković ovoga puta prilagodio svoju taktiku zbog operacije meniskusa koju je imao 5. juna, te i da se ona nije pokazala baš najbolje. 

- Zamišljam, kao što sam već napisao dan pre finala, nedoumice koje su Novak i ceo njegov tim imali pri približavanju meču. Odluka nije bila laka. Ako je već teško igrati dobro radeći ono na šta je navikao, uvek mi je izgledalo mnogo teže da radim dobro ono drugo što mi nije navika, a posebno u finalu, što mi nije navika. Đoković se opredelio za drugu alternativu. Znajući da mu ni noge, ni preciznost udaraca nisu ono što su bili, a da mu ni duga i fizička utakmica ne ide u prilog, pokušao je taktiku koja se na kraju pokazala samoubilačkom. Želeo je da nametne visok tempo, da igra agresivno, skrati razmene sa osnovne linije i u najmanjoj prilici završava poene na mreži - objasnio je Toni.

Informer

Karlos Alkaraz i Novak Đoković

Osim toga, Nadal je objasnio i gde je video šansu za Novakov potencijalni trijumf. 

- Po mom mišljenju, jedina šansa koju je Novak imao bila je da pokuša da uspori igru. Nadajući se da je bio potpuno u pravu i nadajući se da Karlos neće imati svoj najbolji dan.  Možda samo Janik Siner može da igra jedan na jedan sa Alkarazom - zaključio je Toni Nadal.