16.07.2024.

11:45

Foto: epaimages

Sport

Rafa pecka Novaka! Ja sam bio favorit na šljaci, a Rodžer na travi i betonu...

Alkaraz u maju je napunio 21 godinu, a u nedelju je osvojio četvrti grend slem trofej. Po broju najvažnijih trofeja u njegovom uzrastu, stao uz rame legendama Matsu Vilanderu, Bjornu Borgu i Borisu Bekeru.  Takođe, pretekao asove poput Endija Mareja i Stena Vavrinke, koji imaju samo tri grend slema u karijeri, iza njega su još Gustavo Kuerten i Artur Eš, a uspeo je da se izjednači sa Džimom Kurijerom, Giljermom Vilasom, Manuelom Santanom... Postao je tek šesti igrač u Open eri, koji je u istoj sezoni pokorio i Rolan Garos i Vimbldon. Osim njega i Noleta, to su uspevali još i Rod Lejver, Bjorn Borg, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Nadal zbog svega toga kaže da je Alkaraz sa samo 21 godinom favorit na svakom turniru na kom bude igrao, te da to nije bio slučaj sa "velikom trojkom".

- Najbolja stvar koja mu ide u prilog je da, bez obzira na to koji turnir ili podloga, će on biti favorit. To je nešto što niste videli u mojoj generaciji. Ja sam bio favorit na šljaci, ali na travi je bio Rodžer. Na betonu je bilo između Rodžera i Novaka i potom mene malo kasnije. Ali, niko od nas nije bio favorit pre svakog turnira. Mislim da Karlos danas jeste i to je velika prednost jer sigurno da oseća da ga je, ako igra na ovom nivou, teško pobediti - rekao je Nadal za "L‘Ekip".

Informer

Nadal se u ponedeljak prvi put vratio na teren od Rolan Garosa u dubl konkurenciji u Bostadu, gde mu je partner bio Kasper Rud. Pobedili su Gvida Andreocija i Migela Anhela Rejes-Varelu, sa 6:1, 6:4. Rafa će igrati i u singlu u Bostadu, a prvi rival biće mu Leo Borg, sin legendarnog Bjorna.