20.07.2024.

16:58

Foto: EPA-EFE/Adam Ihse

Sport

"Kralj šljake" nastavlja dominaciju! Rafa posle preokreta u finalu Baštada!

Prvi set je trajao 45 minuta, a Ajduković je od samog starta krenuo veoma snažno, osvojio je dva brejka za rano vođstvo od 3:0. Nadal je uspeo da vrati jedan brejk, ali nije mogao da izjednači. Hrvatski teniser je iskoristio svoju prvu set loptu i osvojio set rezultatom 6:4.

Španac je delovao veoma umorno nakon maratonskog meča protiv Marijana Navonea u četvrtfinalu, što je očigledno uticalo na njegovu igru, ali svi su se nadali preokretu do kojeg je na kraju i došlo.

Duja je ponovo započeo set brejkom, ali je Nadal brzo reagovao i vratio brejk. Ključni trenutak dogodio se kada je Španac iskoristio svoju prvu brejk loptu pri vođstvu od 3:2, čime je prelomio set u svoju korist. On je zatim zadržao svoj servis i osvojio set rezultatom 6:3, i tako izjednačio rezultat.

Poslednji set započeo je Nadalovim osvajanjem tri uzastopna gema i izgledalo je kao da će lako završiti meč. Međutim, Ajduković je uzvratio serijom i vratio oba brejka, te tako anulirao zaostatak. Popularni Rafa je tada napravio još jedan brejk za vođstvo od 4:3, a potom je spasio dve brejk lopte na svoj servis. Iskusni Španac je zadržao koncentraciju i konačno osvojio set rezultatom 6:4, čime se plasirao u svoje prvo finale posle dve godine pauze.

Ajduković je bio na korak od plasmana u veliko finale, ali nije uspeo da održi nivo igre iz prvog seta. Rafina upornost i iskustvo su na kraju prevagnuli, iako je bilo očigledno da oseća posledice iscrpljujućeg četvrtfinalnog meča.

Po završetku duela koji je trajao nešto više od dva sata, Nadal je bio veoma zadovoljan.

- Bio je ovo težak meč, Ajduković raspolaže jednim od najboljih bekhenda koje sam video. Igrao je sa mnogo samopouzdanja, bilo je teško parirati mu u prvom delu. Pronašao sam način da preživim i prođem u prvo finale nakon duge pauze. Srećan sam zbog toga - istakao je Nadal. 

Španski velikan je uspeo da se plasira u svoje prvo ATP finale posle više od dve godine, u kojem će, kako kaže, dati sve od sebe.

- Nisam odavno ni pobedio na četiri vezana meča, gotovo dve godine. Još uvek sam u procesu oporavka od povrede. Mnogo toga sam propustio zbog operacije kuka. Bilo je teško, ali borio sam se kao i danas. Mečevi poput ovog i prethodnom mi pomažu da podignem nivo igre, a u finalu se nadam da ću biti još bolji - podvukao je popularni Rafa.