24.07.2024.

06:40

Foto: epaimages

Sport

Olga obišla crkvu koja predstavlja hodočašće za sve Srbe! (VIDEO)

Pobedom je Olga Danilović započela svoje učešće na turniru u Rumuniji. U istom ritmu nastavila je i juče, pošto je sa 2:0 savladala Anku Aleksiju Todoni.

Srpska teniserka se u narednom kolu sastaje sa Mađaricom - Anom Bondar, a taj meč na programu je danas. U međuvremenu, 148. teniserka sveta iskoristila je priliku kako bi uživala u jednom od najlepših gradova kod naših komšija. 

- Bila sam ovde pre dve godine, volim ovaj grad. Obišli smo crkvu koja je veoma poznata u Srbiji. Mnogi ljudi dolaze da je vide - rekla je nakon pobede Olga Danilović. 

Radi se, naravno, o Sabornom hramu Mitropolije Moldavske, u kom od 18. veka počivaju mošti Svete Petke. Za vernike, Jaši predstavlja mesto hodočašća, a veliki broj srpskog stanovništva na godišnjem nivou poseti grad na severoistoku Rumunije. 

Prepodobna majka Paraskeva - Sveta Petka, rođena je 950. godine u okolini Carigrada, a njen kult izuzetno je razvijen u Srbiji, Grčkoj i drugim balkanskim pravoslavnim zemljama. Jaši je posebno posećen drugog vikenda oktobra, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru kada se obeležava Petkovdan. 

Mošti Svete Petke prvo su počivale u Beogradu, pre nego što je 1521. godine odneta od strane proteranih Srba u Carigrad. Moldavski Knez je u 17. veku uspeo da otkupi njene mošti i prenese ih u Jaši, gde se i danas nalaze.