08.08.2024.

06:20

Foto: EPA

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najvećih Đokovićevih rivala - Rodžer Federer!

Iskusni Švajcarac koji danas puni 43 godine, zauzima treće mesto po broju osvojenih grend slem titula, ukupno 20. U svojoj karijeri, Federer je osvojio šest Otvorenih prvenstava Australije, jedan Rolan Garos, osam Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava Sjedinjenih Američkih Država u pojedinačnoj konkurenciji. Takođe, jedan je od pet tenisera u open eri koji su osvojili sve grend slemove (Rod Lejver, Andre Agasi, Rafael Nadal, Novak Đoković).

Osim toga, teniser koji je u februaru 2002. godine seo na tron ATP liste, osvojio je 28 turnira Masters 1000 serije, šest titula na završnom ATP finalu, kao i zlatnu medalju u igri parova sa Stanislasom Vavrinkom na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu i srebro u pojedinačnoj konkurenciji na Igrama 2012. godine u Londonu.

Informer

Reuters/Andrew Boyers

Rodžer Federer

Dana 19. februara 2018. godine, Federer se vratio na čelo ATP liste i sa 36 godina postao najstariji broj jedan u open eri, oborivši rekord Andre Agasija. Takođe je postavio rekord za najveći razmak u boravcima na prvom mestu ATP liste (5 godina i 106 dana) i za najveći razmak između prvog i poslednjeg boravka na prvom mestu (više od 14 godina).

Federer drži rekorde open ere i po broju uzastopnih pobeda na travnatoj podlozi (65) i na betonu (56). Zbog svojih uspeha u svetu tenisa, izabran je za najboljeg sportistu godine po izboru Laureusa pet puta (četiri puta zaredom, od 2004. do 2007. i još 2018). Takođe je bio nominovan za ovo priznanje 2003. i 2009. godine, dok je 2018. dobio Laureus nagradu za povratak godine. Godine 2009. ATP ga je proglasio za najboljeg tenisera prve decenije 21. veka.

Informer

Rodžer Federer i Novak Đoković

O njegovim uspesima na terenu, stilu igre, rivalstvima se neprekidno piše i podaci se dopunjuju. A šta je sa njegovim privatnim životom?

Federer sa suprugom i četvoro dece živi u Botmingenu u Švajcarskoj. Oženio je bivšu profesionalnu teniserku, Mirku Vavrinec još 2009. godine. Imaju četvoro dece, bliznakinje Majlu i Šarlen i blizance Lea i Lenija.

Rodžer i Mirka su se upoznali na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju, kada su zajedno igrali za reprezentaciju Švajcarske. Samo dve godine posle Mirka se oprostila od profesionalne teniske karijere zbog povrede stopala, ali je njega redovno pratila na turnirima iz počasne lože.