21.08.2024.

09:29

Foto: EPA Images

Sport

Ovo su svi čekali! Napokon poznat Novakov stav o Sinerovom skandalu!

Asocijacija teniskih profesionalnih igrača (PTPA) koju je najbolji teniser svih vremena osnovao pre nekoliko godina jer bio nezadovoljan radom ATP-a, oglasila se povodom kazne Janiku Sineru.

- Dobro i pozitivno je da se igračima usvajaju žalbe zbog kazni za doping, ali moramo da imamo procese koji pojednako važe za sve i  za tenisere i za teniserke. Odsustvo jasnog sistema stvara probleme za igrače koji nemaju određeni rejting, pol ili nacionalnost - istakao je Ahmad Naser, jedan od vodećih ljudi PTPA.

Informer

Čak je i vrapcima na grani jasno da je Siner očigledno privilegovan jer je prvi na svetu, ali i zbog činjenice da je Italijan. Svima je odmah na pamet pala Rumunka Simona Halep, jer su njihovi slučajevi gotovo isti, ali je ona i te kako ispaštala.

Svojevremeno su se oglasili iz PTPA upravo zbog Simone, jer je Svetska antidoping agencija teniserki iz Rumunije zabranila takmičenja na četiri godine zbog kršenja antidoping pravila, ali je posle žalbe Sud za sportsku arbitražu (CAS)  kaznu smanjio na devet meseci! No, PTPA je izdala žestoko saopštenje u kome se ističe da Simona nije pobedila i zatražena je reforma antidoping sistema. 

Informer

Podsetimo, ona je unela zabranjenu supstancu zbog greške jedne osobe u Akademiji Muratoglu, dok se Sineru to dogodilo zbog njegovog fizioterapeuta. Ona je bila odmah kažnjena, za Janika su prvo su preduzete mere da se utvrdi šta se dogodilo pa je tek onda usledila odluka. 

Ako se vratimo nekoliko godina u nazad, setićemo se situacije kada je Čileanac Nikolas Đari 2020. bio kažnjen zbog uzimanja zaraženog vitamina, a onda mu je kazna bila oproštena posle 11 meseci jer je utvrđeno da nije bio kriv! Dakle mnogi su prvo ispaštali, ali je kod Sinera situacija ili bolje reći položaj drugačiji!

Informer

Svojevremeno je i Viktor Troicki bio suspendovan na 18 meseci od strane Međunarodne teniske federacije (ITF), jer nije dao uzorak krvi na zakazanom testiranju, za šta je srpski teniser od prvog dana tvrdio da je u pitanju veliki nesporazum.

Bilo kako bilo, nakon skandala oglasio se i ATP, koji je podržao Italijana.

„Veoma smo ohrabreni što nikakva krivica nije pronađena od strane Janika Sinera. Želeli bismo da pohvalimo opširnu i nezavisnu istragu činjenica od strane Teniskog antidoping programa (TADP), koja mu je omogućila da nastavi da se takmiči. Ovo je veoma izazovno vreme za Janika i njegov tim i podvlači potrebu da teniseri i njihovo okruženje preuzimaju maksimalnu brigu prilikom korišćenja produkata ili tremana,“ piše u saopštenju.

Oglasili su se i teniseri Nik Kirjos i Denis Šapovalov ogorčeni zbog kolege Janika Sinera!

Obojica su u šoku da Siner nije suspendovan i nadaju se da će pravda biti zadovoljena.