22.08.2024.

16:42

Foto: EPA Images

Sport

(ANKETA) Da li žene zaslužuju da budu plaćene kao muškarci? Sabalenka digla glas!

Beloruskinja je odnela pobedu na nedavnom turniru u Sinsinatiju, ali je njen trijumf zasenjen činjenicom da je za osvajanje trofeja nagrađena sa 524.730 dolara. U isto vreme, italijanski teniser Janik Siner, koji je pobedio u muškoj konkurenciji na istom takmičenju, dobio je čak 1.049.460 dolara, što je dvostruko više od Sabalenkine nagrade.

Ova razlika nije prošla nezapaženo, posebno kod druge teniserke sveta, koja je svojim komentarima izazvala burne reakcije i ponovo skrenula pažnju na pitanje nejednakosti između muških i ženskih sportista.

- Sa TV tačke gledišta, sa prodaje karata, sa svake tačke gledišta, to je nepravedno (da žene ne zarađuju isto). Naravno, momci će uvek biti fizički jači od žena, ali to ne znači da ne radimo toliko naporno kao oni. Žene zaslužuju da budu plaćene jednaku sumu novca kao i muškarci - poručila je druga teniserka sveta.

Već godinama se žene u sportu, ne samo u tenisu, suočavaju s nejednakom raspodelom novčanih sredstava. Dok se na terenu bore ravnopravno, nagrade koje primaju često ne odražavaju njihov trud i uspehe.

Nagrada u Sinsinatiju samo je još jedan primer duboko ukorenjene nepravde. Uprkos sve glasnijim zahtevima za jednakost, razlike u platama i dalje su očigledne, ostavljajući sportistkinje u drugom planu kada je reč o finansijama. A šta Vi mislite o tome?