30.08.2024.

05:34

Foto: tanjug/ap

Sport

Šok u Njujorku! Blamaža Alkaraza, počišćen sa Ju-Es opena!

Iznenađenje je priredio Holanđanin Botik van de Zandšulp, 74. na ATP listi, pobedio je Španca, koji je ove sezone trijumfovao na Rolan Garosu i Vimbldonu, i to u tri seta - 6:1, 7:5, 6:4 posle dva sata i 20 minuta igre. Njegov naredni rival je Britanac Džek Drejper.

Alkaraz očigledno još nije preboleo poraz od Novaka Đokovića u finalu Olimpijskih igara. Bio je pod velikim pritikom na poslednjem grend slemu u sezoni i nije uspeo da se izbori. Već u drugom kolu je završio takmičenje, nije uspeo da osvoji ni set protiv Botika. 

Španac nije ličio na tenisera koji je stigao u Njujorku sa dva grend slem trofeja i 15 vezanih pobeda sa najvećih turnira. U prvom setu je poklekao već u drugom gemu, pa u šestom i Holanđanin je lako dobio taj deo igre sa 6:1. Neverovatan je podatak da Karlitos nije uspeo da dođe ni do jedne brejk lopte u prvom setu, dok je sam pretrpeo dva brejka.

Svi su očekivali buđenje, da će Karlitos uvratiti istom merom. Ali, raspao se potpuno Alkaraz. Opet je Botik prvi poveo u setu, treći teniser sveta je uspeo da vrati brejk i izjednači na 2:2, ali je to bilo sve. Izgubio je servis gem u finišu seta, a 74. teniser sveta nije prokockao šansu da stavi tačku na set i povede sa 2:0 u meču. 

Informer

Treći set je bio rutinski za Holanđanina. Kada su svi očekivali reakciju Španca ona je izostala. Kao da je i Alkaraz odustao posle gubitka dva seta. Iako je uspeo da se vrati nakon što je ostao bez servis gema i izjednači na 3:3, opet je razočarao navijače. Bio je to ponovo samo kratak bljesak. Botik mu je opet oduzeo servis gem i to tako što mu je prepustio samo jedan poen, a onda je na svoj servis bez izgubljenog poena iskoristio prvu meč loptu.