08.09.2024.

08:59

Foto: EPA

Sport

Surovi Kirjos! Razmontirao Sinera zbog dopinga pred finale Ju-Es opena

Kirjos je na svojoj stranici na društvenoj mreži "X" objavio anketu o tome koji će teniser pobediti u odlučujućem meču u nedelju u Njujorku - Siner ili Tejlor Fric,12. igrač sveta.

Koristio je Nik "čudne“ emotikone i tako podigao prašinu. Uz Fricovo prezime stavio je vatru, orla i američku zastavu, dok je kraj Sinerovog italijanska zastava, krema i rukavice, što je više nego očigledna aluzija na doping skandal.
 

Informer

 

Prvi teniser sveta Janik Siner je dva puta bio pozitivan na doping pre pola godine i nije kažnjen. Nadležni su smatrali da nije kriv, s tim da su mu oduzeti bodovi i novac iz Indijan Velsa. Kirjos je jedan od retkih tenisera koji je otvoreno kritikovao Italijana i tražio da bude oštrije kažnjen.  Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) je 20. avgusta objavila saopštenje u kome je navela da je Siner u martu ove godine imao dva pozitivna doping testa, ali je Italijan izbegao diskvalifikaciju jer su uzorci bili kontaminirani sprejom kojim je njegov fizioterapeut tretirao posekotinu na prstu.

Kirjos je besan jer se Sinerov slučaj dopinga držao u strogoj tajnosti mesecima, a onda se samo pojavilo saopštenje da je na turniru u Indijan Velsu dva puta. Australijanac smatra da takvu protekciju ne bi imao nijedan teniser.

Za propust su optužili fizioterapeuta Džakoma Naldija i člana tima Umberta Ferera. Tvrdili su da je Naldi posekao prst na skalpel i da mu je Ferera do sprej koji sadrži kostebol. Njihovo objašnjenje je da je steroid dospeo u organizam Sinera preko kože - preneo ga je Naldi dok ga je masirao. Nik u ovo nije poverovao, kao ni nemački doping stručnjak Fric Selger.