17.09.2024.

07:22

Foto: printscrinee

Sport

Teniski svet tuguje! Preminuo čuveni trener, zaslužan je za 24 grend slema

Lansdorp je tokom karijere trenirao četiri tenisera i teniserke koji su u jednom trenutku bili najbolji na svetu. U pitanju su Pit Sampras, Lindzi Devenport, Marija Šarapova i Trejsi Ostin.

Ostin, Sampras i Devenport su već uvršteni u Međunarodnu tenisku kuću slavnih, a Šarapova će najverovatnije naredne godine. Kako je jednom prilikom rekao najmanje 20 igrača koje je trenirao bilo je u TOP 50 na svetu.

Sam Sampras je svojevremeno izjavio da ga je Robert naučio svemu. Jedna od najpoznatijih njegovih vežbi zvala se "20", kada je učenik trčao po čitavom terenu kako bi izveo 20 uzastopnih udaraca na pravilan način. Ako stignete do 19 i promašite - krećete ispočetka!

"Postojala je poenta u svom tom mučenju. Sve je rađeno u službi filozofije. Svaka vežba je imala razlog, odvela je igrača negde", napisala je Marija Šarapova o Lansdorpu u svojoj autobiografiji.

Osnova Lansdorpove metode bila je disciplina i ponavljanje.  Sampras je jednom rekao: "Robert me je naučio da pravilno udaram".  

Bio mi je kao drugi otac. Bili smo bliski. Bio je zaista nežan prema meni - rekla je Lindzi Devenport jednom prilikom.

Trejsi Ostin je u karijeri osvojila dva grend slema.

- Robert je bio veliki dio mog uspeha. Naučio me je čvršćim, jačim, mentalno čvršćim - rekla je Trejsi Ostin.

Lansdorp je rođen u holandskoj Indoneziji 12. novembra 1938. godine. Retko je govorio o svom detinjstvu, ali njegov otac je je dva puta bio u zatvorskom logoru. Prvo su ga odveli Japanci,pa Indonežani. Usred Drugog svetskog rata, Lansdorp i njegova majka bi jahali konje u blizini logora, pa je mogao da mahne ocu.