25.09.2024.

07:10

Foto: Reuters

Sport

Nole, pomozi nam! Skandal! Tenisere pljačkaju na sve strane

Brazilac ima 30 godina, a karijeri je zaradio 61.183 dolara, u ovoj sezini 25.636. Kaže da je život teniskih profesionalaca van elite veoma težak.

-  Danas sam ušao u prvih 300 prvi put u karijeri. Ali i dalje bih više novca zarađivao radeći u Mekdonaldsu. Meni je dobro jer imam drugi posao, ali zaista brinem zbog mojih sapatnika. Nivo tenisa je u prvih 400 mnogo porastao, mislim da kvalitet više nije samo u prvih 100. Samo idite i gledajte čelindžere - kazao je Sel.

Bez dlake na jeziku kaže da tenisere pljačkaju.

- Ne tvrdim da teniseri treba da zarađuju milione ali njih pljačkaju na sve strane. Prvih 50 bi trebalo više da zarađuju, isto važi i za prvih 100, 150, 200. Novca ima i zaista bismo voleli da videmo prave promene. Bez sindikata igrači nemaju nikakva prava. Samo ćuti i igraj.Mislim da su i igrači iz prvih 100, ali ne 25, manje plaćeni nego što zaslužuju. Pedeseti na svetu bi trebalo da dobija dva-tri miliona dolara godišnje. Onima sa vrha ne treba više, ali onima iz sredine treba

Sel je nezadovoljan promenom distribucije poena za svetsku listu.

Sada se manje bodova dobija na čelindžerima a više na ATP turnirima. To je urađeno bez bilo kakve informacije igračima. Samo smo dobili imejl i je*ite se! 

Kaže da ne bi savetovao mladima da igraju tenis. 

Volim da igram i treniram, ali ovakvu karijeru ne bih preporučio svojoj deci. Ja sam za to da igračima treba pomoći kako bi tenis kao proizvod napredovao.

Podsećamo, Novak se godinama bori za slabije plasirane tenisere, već se izborio za bolje finansijske uslove za učešće na turnirima, kao i za bolje novčane nagrade u prvim kolima takmičenja. Svestan je Nole da igračima nije lako, posebno slabije plasiranim, da ne mogu svi da žive od tenisa i o tome često govori.

- Mnogo je malo tenisera koji mogu da zarađuju od ovog sporta. Probao sam da budem deo ATP da im pomognem, ali nisam uspeo. Sistem je monopolizovan i prvo mora da se brine o teniskoj karijeri, pa onda o politici unutar tenisa - kazao je nedavno naš as.

Svestan je najbolji teniser ikada koliko je situacija ozbiljna.

- Broj igrača koji živi od ovog sporta, sporta koji je najglobalniji od svih je oko 400! Pričamo o muškarcima, ženama, singlovima i dublovima, miks dublu... Imate manje od 500 profesionalaca koji žive od ovog sporta. A verovatno od 250-300. igrača pa do 500. tenisera ili teniserke oni verovatno ne mogu da imaju fizioterapeuta, fitnes trenera ili neki od njih ne mogu da priušte ni glavnog trenera. Previše je skupo! Znate morate da pokrijete troškove svega sebi, dok u timskim sportovima recimo u NBA imate svoju platu, a vaš tim vam plaća odeću, trenere. sve najosnovnije stvari za vaš posao.