25.09.2024.

18:46

Foto: EPAimages

Sport

Desilo se čudo! Kineskinja prekinula najduži niz poraza u istoriji tenisa!

Nešto više od godinu dana prošlo je od kako je Šuai Dženg stigla do 22. mesta na WTA listi. Kineska teniserka slavu je stekla sjajnim igrama u dublu, ali se početkom 2023. godine dokazala i u singlu. Osvojila je 35-godišnjakinja iz Tjanđina i tri titule, ali je usledio strmoglavi pad. 

Šuai Dženg oborila je negativan rekord u svetu tenisa budući da je zabeležila čak 24 uzastopna poraza. Njenim užasnim partijama najviše se obradovao Vins Spejdi koji je od oktobra 1999. do juna 2000. godine beležio poraze na 21 vezanom meču, ali su njegove katastrofalne brojke otišle u zaborav. 

Negativni niz Šuai Dženg započet je na Mubadala Abu Dabi openu kada je u prvom kolu savladala Anet Kontaveit. Nadovezale su se povrede, smrtni slučajevi i pad samopouzdanja, ali je svemu danas došao kraj! Kineskinja je pred svojim navijačima na turniru u Šangaju savladala Mekartni Kesler sa 2:1! 

Informer

 

Amerikanka je daleko bolje otvorila meč i imala prednost brejka u prvom setu. Ipak, nošena podrškom sa tribina Šuai Dženg uspela je da preokrene rezultat i prekine negativan niz. 

- Veoma važna, smislena pobeda za mene. Bila sam veoma motivisana pred domaćom publikom, bio je ovo trijumf koji mi je bio preko potreban. Bilo je suđeno da kod kuće prekinem negativnu seriju - rekla je Šuai Dženg. 

Vredi napomenuti da se, tokom muka u singlu, Šuai Dženg sjajno pokazala u dublu pošto je nedavno na Ju-Es openu igrala finale u tandemu sa Kristinom Mladenović. Kineskinja je trenutno 30. dublašica sveta, a najbolji plasman ostvarila je u julu 2022. kada je bila druga na WTA listi.