09.10.2024.

14:35

Foto: Tanjug/AP

Sport

300 ljudi ostaje bez posla! Vimbldon je ovo uradio prvi put posle 147 godina

Jedini grend slem koji se igra na travi, nezvanično prvenstvo sveta u tenisu, objavio je da će od narednog leta brigu o vođenju mečeva na svim terenima preuzeti veštačka inteligencija - odnosno "automatska elektronska kontrola linija“, koja je napravila "oko sokolovo".

To znači da je oko 300 linijskih sudija koje su tokom dve nedelje takmičenja na terenima "Ol Ingland kluba“ ostalo bez posla. Nije na domet podsetiti da je dnevnica iznosila oko 180 funti.

"Oko sokolovo“, tehnologija koja je igračima ostavljala mogućnost da provere odluke linijskih, ali i glavnog sudije, uvedena je davne 2007. godine. Sad su Englezi spremni za nove inovacije, tehnologija je napredovala, pa su i Englezi odlučili da u potpunosti isključe faktor sudija. Ali, stolice sudija na terenu će ostati.

Informer

- Doneli smo odluku posle dugog razmatranja i konsultacija. Nakon što smo pregledali rezultate testiranja sprovedenog ove godine, smatramo da je tehnologija dovoljno dobra i da je pravo vreme da poduzmemo ovaj važan korak u traženju maksimalne točnosti u našem suđenju. Igračima će ponuditi iste uslove pod kojima su igrali na brojnim drugim događajima - poručila je izvršna direktorka "Ol Ingland kluba“ Sali Bolton.

Reakcije na ovu odluku će sigurno biti podeljene, fanovi koji obožavaju tradiciju Vimbldona teško će prihvatiti promene, ali će s druge strane igrači verovatno biti zadovoljni.

Takođe, Vimbldon je najavio veliku promenu rasporeda finalnog vikenda. Oba finala u singlu će 2025. godine početi u 16 sati umesto u 14.