10.10.2024.

11:37

Foto: profimedia

Sport

RAFAEL NADAL ZAVRŠIO KARIJERU!

Legendarni teniser se povodom toga oglasio na društvenoj mreži "X".  On je saopštio svoju odluki i tom prilikom je istakao da će mu poslednji turnir u karijeri biti "Dejvis kup" gde će predstavljati selekciju Španije.

- Pozdrav svima. Ovde sam kako bih vas obavestio da završavam profesionalnu karijeru. Realnost je da su iza mene neke teške godine, posebno poslednje dve.Mislim da nisam mogao da igram bez limitacija. Ovo je naravno teška odluka, za koju mi je bilo potrebno određeno vreme da je donesem. Ali, u životu sve ima početak i kraj i mislim da je ovo pravo vreme da završim karijeru koja je bila dugačka i mnogo uspešnija nego što sam ikada mogao da zamislim. Veoma sam uzbuđen što će mi poslednji turnir biti finale Dejvis kupa gde ću predstavljati svoju zemlju. Mislim da sam obrnuo ceo krug, jer mi je jedan od prvih uspeha u karijeri bilo igranje u finalu Dejvis kupa u Sevilji 2004. godine - rekao je on.

U njegovoj objavi takođe piše hvala na dosta jezika, a između ostalog napisano je na srpskom i to ćiriličnim pismom. 

Nadal će ostati upamćen kao jedan od najboljih igrača u istoriji ovog sporta. U karijeri je osvojio 22 grend slem turnir, a najviše je zapažena njegova dominacija na Rolan Garosu gde se na pobedničkom postolju našao čak 14 puta i to ga čini rekorder turnira u Parizu.

Ukupno je osvojio čak 92 turnira, a ima i dve olimpijske zlatne medalje. On je 2008. se okitio najsjajnijim odličjem u singl kategorijii u Pekingu, dok  je u dublu sa Mark Lopezom isto uradio 2016. godine u Rio de Žaneiru.

Nažalost u poslednje dve godine su ga razne povrede odvele van terena i toga na kraju nateralo da okači "reket o klin". Jedno je sigurno, svi će pamtiti "veliku trojku" tenisa, koju pored njega čine Novak Đoković i Rafael Nadal.