13.10.2024.

12:19

Foto: reuters

Sport

Novak poražen u finalu Šangaja! Siner srušio Srbina u dva seta! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Iako su se mnogi nadali, naš as nije uspeo da podigne pehar i tako stane uz rame Rodžeru Federeru (103) i Džimiju Konorsu (109), jedinim igračima u istoriji "belog" sporta koji imaju trocifren broj trofeja.

Prvi set je bio izuzetno neizvestan, jer su oba pokazala visok nivo igre od samog početka, klasu kakva i dolikuje "krem" društvu ATP tura. Đoković je poveo na svoj servis, ali je Italijan odmah uzvratio, ne dozvolivši našem teniseru da se odvoji.

Ponavljao je srpski as greške od juče, kada je Amerikancu Tejloru Fricu dozvoljavao da mu konstantno ide za petama. Novak je u nekoliko navrata pritiskao Sinera, naročito kada je imao 30:30 na servis Italijana, ali su greške u gorućim trenucima omogućile 14 godina mlađem teniseru da osvaja gemove i održi ravnotežu.

Kako se prvi set bližio kraju, oba tenisera su samouvereno držala svoje servise, što je rezultiralo neizvesnom borbom do taj-brejka. U odlučujućem trenutku, Siner je krenuo furiozno, osvojivši prva četiri poena zahvaljujući preciznim i snažnim servisima, dok je pokušavao da natera Novaka na greške. Ipak, Đoković je ubrzo odgovorio odličnim poenima, pa se taj-brejk pretvorio u pravu rezultatsku klackalicu. Novak je spasio prvu Sinerovu set loptu pri rezultatu 6:4, ali je Italijan zatim odservirao savršen poen i tako zapečatio prvi set rezultatom 7:6(4), nakon 58 minuta susreta.

Brinuli su se navijači za zdravstveno stanje srpskog asa, nakon što se u finišu jučerašnjeg meča žalio na bolove u kuku i kolenu, ali delovalo je da nije imao sličnih problema tokom duela sa Sinerom. 

Veću boljku za Novaka predstavljale su neiznuđene greške, zbog kojih je Siner poveo na početku drugog dela igre. Italijan, koji je pre današnjeg meča imao negativan međusobni skor sa srpskim asom - 3:4, bio je itekako motivisan da mu stane na crtu i napravi veliki podvig na mastersu u Šangaju, koji je Novak osvajao četiri puta u karijeri (2012, 2013, 2015, 2018), i apsolutni je rekorder.

Na drugoj strani, nije ni četvrtom igraču na planeti manjkalo motivacije, s obzirom da ga je Siner porazio u poslednja dva okršaja (u polufinalu Australijan opena i Dejvis kupa). Bio je Novak željan revanša pogotovu zbog jubileja koji juri, pa je tokom drugog seta spašavao sve što se spasiti može.

Interesantno je napomenuti i da su finalni meč između italijanskog i srpskog tenisera gledali Španac Karlos Alkaraz i legendarni Rodžer Federer. Alkaraz se takođe takmičio na mastersu u Šangaju, ali ga je Čeh Tomaš Mahač bez milosti "počistio" u četvrfinalu turnira.

Tempo igre je tokom sredine drugog seta značajno opao, ali to nije sprečilo Sinera da veže seriju fantastičnih poena i povede u gemovima - 4:1. Iako je Novak par puta imao šansu da bude bolji od italijanskog velikana, greške na mreži skupo su koštale Srbina, kojem u drugom setu nije preostalo ništa drugo, nego da kaska za prvim igračem na planeti i spašava živu glavu. 

Novak je nakon dugih razmena uspeo da osvoji još jedan gem, ali Siner je ekspresno odgovorio i nastavio da vodi - 5:2. Očekivali su domaći navijači, kojima je Nole među omiljenim sportistima, da će uspeti da se rezultatski povrati u igru. Konstantno su mu pružali podršku i aplaudirali, te je Đoković na njihovim krilima došao do još jednog gema, ujedno i poslednjeg osvojenog na ovom duelu. Siner je upalio motore, do kraja igre bio bez greške, i ostavio Novaka bez mogućnosti da izbori treći set - 6:3.