15.10.2024.

06:33

Foto: profimedia

Sport

Manevar Srbina, bukti rat! Đoković napao ITIA, sprema se teniski zemljotres

Međunarodna teniska agencija za integritet mesecima je u centru pažnje zbog dopinga, od kada je pred Ju-Es open otkriveno da je Janik Siner u dva navrata bio pozitivan na zabranjenu supstancu klostebol.  Odlukom ITIA je Italijan oslobođen svake odgovornosti, ali je ipak Svetska antidoping agencija (WADA) uložila žalbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Međutim, sad je Novakovo udruženje tenisera udarilo na ITIA, jer navodno maltretiraju igrače.

- Izveštaji koje dobijamo pokazuju da proces ne funkcioniše i da osoblje ITIA zloupotrebljava svoje funkcije - naveo je izvršni direktor ovog teniskog saveza Ahmed Nasar.

Ugledni američki sportski portal Atletik dobio je pismo od tenisera koje će definitivno podići prašinu. 

"Istražitelji ITIA ponekad su igračima oduzimali telefone, maltretirali njihove porodice, pretili igračima sankcijama i suspenzijama ako im odmah ne udovolje", piše u pismu.

Informer

Teniseri su se već žalili na ponašanje članova Međunarodne teniske agencije za integritet. Više od 10 igrača kontaktiralo je PTPA poslednjih meseci kako bi se požalili na agresivno postupanje od strane ITIA-inih članova. Pritužbe dolaze u najgorem momentu nakon što Svetska sntidoping agencija nije prihvatila presudu ITIA, koji je oslobodio Janika Sinera nakon što je u dva navrata bio pozitivan na klostebol. 

- Verujemo da ima nedostaka u načinu rada ITIA - poručio je Nasar.

PTPA je objasnio da ne mogu da obelodane imena igrača koji su se žalili jer bi to otkrilo da su pod istragom ITIA, ali se radi o nekoliko tenisera. Nekima su oduzeli mobilni telefon, te pretili suspenzijom ako obaveste advokate. Dok su drugima pretili bez ikakvog razloga. Američki mediji su kontaktirali ITIA.

"U ovom trenutku verujemo da istražitelji ITIA rade u skladu s pravilima. Osim toga, agencija shvata optužbe kao ozbiljne i istražiće sve konkretne optužbe za nedolično ponašanje".

PTPA neće dopustiti da se ITIA izvuče posle svih ozbiljnih optužbi, pa je angažovala advokatsku firmu (Weil, Gotshal and Manges"), koja je u prošlosti već radila za NFL asocijaciju igrača, kao i NBA. Cilj je da istraže sve moguće sporove poslednjih  godina u ATP, WTA kao i sva četiri grend slema. Novakova Asoscijacija ima pune ruke posla, nedavno je procurela informacija da je PTPA angažovao advokate jer kreće u rat  sa ATP zbog preopterećenog kalendara.