20.10.2024.

07:00

Foto: EPAIMAGES

Sport

Rafa i Nole, hvala vam! Najveće rivalstvo odlazi u večnost (VIDEO)

Tenis nikada više neće biti isti, a šta smo sinoć izgubili postaće jasno tek u godinama koje dolaze. Prevremeni odlazak Rafaela Nadala u penziju prekinuo je istorijsko rivalstvo njega i Novaka Đokovića, koje je, da je bilo sreće, trebalo da traje još koju godinu. Nažalost, od toga neće biti ništa, a najviše su za to krive brojne povrede koje su sprečile Španca da se na terenu zadrži duže. 

Novak Đoković i Rafael Nadal su se sastali čak 61 put, a srpski teniser ima tri pobede više - 32, naspram Rafinih 29. Očekivano, najviše pobeda Španac je sakupio na Rolan Garosu gde je godinama mučio Novaka Đokovića. Sa druge strane, srpski teniser dominirao je na travi i betonu, poslednjih godina umeo je da savlada ljutog rivala na šljaci.

Poslednji takmičarski meč odigran je u drugom kolu Olimpijskih igara, ali Rafael Nadal već tada nije bio dostojan rival najvećem teniseru svih vremena. Srpski as je počistio Španca na njegovom  omiljenom stadionu - "Filip Šatrije", dok je jučerašnji meč iz Rijada imao egzibicionu notu. 

Rafael i Novak 28 puta su se sastali u finalnim mečevima, a i tu Đoković ima bolji skor - 15 pobeda. Nadal je bio bolji na grend slemovima 11-7 i u grend slem finalima 5-4. Učinak na Rolan Garosu je 10-2 za Nadala, ma Ju Es Openu 2-1 za Nadala, na Vimbldonu 2-0 za Đokovića i na Australijan Openu 2-1 za Đokovića.

U moru velikih mečeva teško je izdvojiti onaj najveći. Pamti se polufinale Vimbldona iz 2018. godine, polufinale Rolan Garosa iz 2013. godine, polufinale Mastersa u Madridu 2009. godine, ali posebno mestu u srcima navijača ima najduže grend slem finale ikada odigrano! 

Bilo je to, sada već davne - 2012. godine u Melburnu! Meč odigran 29. januara trajao je pet sati i 53 minuta, čime je oboren rekord star pune 24 godine. Pobedu je, kao apsolutni kralj Australijan opena, odneo Novak Đoković pošto je nakon preokreta uspeo da sruši svog najvećeg rivala. 

Đoković i Nadal bili su prvi i drugi nosilac na turniru. Španac je bolje otvorio meč dobivši prvi set sa 7:5. Uzvratio je Novak i u roku od sat i po vremena došao do preokreta i vođstva od 2:1. Ipak, bio je to samo početak velike borbe.

Četvrti set je posle taj-brejka dobio Rafael Nadal, a peti je pripao Novaku rezultatom 7:5. Na epsku tenisu borbu ni nebo nije ostalo imuno, a meč je zbog pljuska prekinut na 15 minuta nakon čega je krov na "Rod Lejver Areni" zatvoren. 

Koliko je Rafael Nadal mučio Novaka Đokovića u prvom setu dovoljno govori činjenica da je srpski teniser u prvom setu dva puta lomio reket... 

Šansu da gledamo Novaka imaćemo, nadamo se - još dugo, ali tenis nikada više neće biti isti. Rafole klasici otišli su u večnost!