28.06.2015.

10:08

Foto:

Srbija

VESIĆ: Vraćamo dug Gavrilu Principu!

Danas, na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu u Finansijskom parku u Beogradu biće otkriven spomenik Gavrulu Pricipu. Inicijativu za njegovo podizanje pokrenula je Vlada Srbije, a poklon je Republike Srpske.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je za RTS da je podizanje spomenika Gavrilu Principu izazvalo, uglavnom, pozitivna reagovanja.

- Nisam očekivao da će javnost biti ovoliko čvrsta u podršci ovom činu. Danas otkrivamo spomenik, danas je vidovdan, 101. godišnjica od Sarajevskog atentata - rekao je Vesić i zahvalio se premijeru Aleksandru Vučiću koji je inicirao podizanje ovog spomenika, kao i Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj koji su ovaj spomenik donirali gradu.

Reuters

Vesić se nada da ćemo se ovim činom odužiti Gavrilu Principu za ono što je uradio za slobodu svog naroda.

- Mislim da danas odužujemo dug koji 101 godinu nismo, ali bolje ikada nego nikada - naveo je Vesić.

Gradski menadžer je objasnio da je za lokaciju spomenika izabran baš Finansijski park zato što su se Mladobosanci tu sastajali, u blizini je kafana "Zlatna moruna" gde su oni uglavnom provodili dane, a tu je i železnička stanica odakle su krenuli put Sarajeva.

- Finansijski park je pravo mesto za podizanje ovog spomenika - smatra Vesić.

Spomenik Principu delo je smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, izliveno je u dva primerka.

Jedna statua je već postavljena u Sarajevu, a istu takvu, godinu dana kasnije, dobio je i Beograd. Kako je najavljeno otkrivanju će prisustvovati i predsednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

Tagovi: