20.10.2015.

09:54

Foto:

Srbija

(FOTO/VIDEO) POSLEDNJA BITKA ZA BEOGRAD! Na današnji dan oslobođena je srpska prestonica!

Na današnji dan 20. oktobra 1944. godine, nakon osam dana borbe, oslobođen je Beograd uDrugom svetskom ratu. Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i ruska Crvena armija, pobedonosno su koračale Beogradom, nakon teških sukoba i hiljadama žrtava na obe strane.

Tokom operacije za oslobođenje Beograda, koja je trajala od 12. do 20. oktobra, život je izgubilo oko 2.950 pripadnika NOVJ i 940 vojnika Crvene Armije. Dok je na drugoj strani život izgubilo 45.000 nemačkih vojnika.Jugoslovenskim vojnim snagama komandovali su general Peko Dapčević i ruski maršala Fjodor Tolbuhin. NOVJ je brojala oko 80.000 vojnika, dok je s druge strane bilo 55.000 boraca.

Vikipedija

Nemačka vojska je do 19. oktobra držala uporišne tačke u Beogradu -  hotele Moskvu i Balkan, uključujući levu stranu Terazija u pravcu Kolarčeve, palatu Albanija, kao i Ulicu kneza Mihaila. Kontrolisali su i deo grada na potezu ka Savi: Čukaricu, Glavnu železničku stanicu, Sava malu, Terazijsku padinu, Zeleni venac, Varoš kapiju, kao i Kalemegdansku tvrđavu.

Borbe oko Trga republike trajale se neprekidno od 17. do 20. oktobra, u pokušajima da se slomi otpor Nemaca u palatama Reunion i tada najviše zgrade u Beogradu Albanije. Sovjetski tenkovi su prilikom akcija na ovom potezu odigrali značajnu ulogu. Oni su se svojski trudili da priđu palati Alabaniji iz dva pravca: sa Terazija i Francuske ulice. U tim borbama uništeno je nekoliko ruskih tenkova.

Tog jutra, 20. oktobra preostale nemačke snage su se užurbano povlačile preko Savskog mosta na levu obalu, a na njihovo sporije kretanje uticala je sovjetska artiljerija i avijacija. Nemački inženjeri su se pripremali da tokom povlačenja, kada pređu s druge strane Save, poruše most, ali njihov plan bio je osujećen. Učitelj u penziji Miladin Zarić, stanovao je u blizini mosta i Karađorđevoj ulici. S obzirom na to da je imao minerskog iskustva iz Balkanskih ratova, uočio je pravi trenutak, izašao na most i presekao provodnike.

Nemačko iznenađenje odmah su iskoristili delovi 13. gardijske mehanizovane brigade i delovi 814. i 211. streljačkog puka Crvene armije, Prva lička i 13. proleterska brigada, prebacili se preko mosta i, uz podršku artiljerije sa Kalemegdana, formirali mostobran na levoj obali Save. U toku prebacivanja Nemci su pokušali nekoliko samoubilačkih napada na most, ali bez uspeha.

Dvadesetog oktobra, nakon osmodnevnih teških borbi, Beograd je bio konačno slobodan. Hiljade građana izašlo je na ulice da bi oduševljeno pozdravilo oslobodioce, jedinice Crvene armije i NOVJ, koji su održali svečani defile na Terazijama ispred hotela Balkan i Moskve.

Tagovi: