18.01.2016.

18:32

Foto:

Srbija

VITEZOVI PROBILI LED: Plivanje za Časni krst održano kod Kule Nebojša

Mladenović je istakao da je na današnji veliki praznik, Krstovdan, upravo na ušću Save u Dunav, po prvi put u organizaciji kraljevskog reda vitezova održano plivanje za Časni krst.

- U skladu sa tradicijom koja je obnovljena, pre otprilike dvadesetak godina, na Bogojavljenje se pliva za Časni krst, koje će i sutra biti organizovano na više mesta- rekao je Mladenović, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Tanjug

Navodeći da je upravo danas simbolično otpočeta tradicija plivanja i na Krstovdan, on je istakao da su momci koji su plivali pokazali velikim podvigom svoj viteški duh i to bez takmičenja i natplivavanja.

Prema njegovim rečima, na taj način su podsetili na poruke praznika, a to je sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje.

Tanjug

- Grad Beograd je podržao ovu manifestaciju uz pomoć svojih javnih preduzeća 'Beogradske tvrđave' i 'Beokoma', kao i drugih komunalnih službi koje su omogućile da čitav događaj protekne u najboljem redu", rekao je Mladenović.

Kako je navedeno u saopštenju, dogadaju će prisustvovali i direktor "Beogradske tvrđave" Petar Andrijašević i direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš.

Sa Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja Viteško plivanje za Bogojavljenski krst", održano je  u organizaciji Kraljevskog Reda Vitezova. Na minus tri stepena u ledenoj vodi plivala su devetorica muškaraca, među kojima je bio i pevač Nikola Rokvić.

Ovaj događaj nije bio takmičarskog karaktera, a kako organizatori iz KRV ističu imao je za cilj "povratak istinskog duha" ovog vanvremenskog događaja.

(VIDEO) VITEZOVI I PRINC PLIVAJU ZA KRST: Prvi put kod Kule Nebojša i prvi put na Krstovdan!

ZA KRST ČASNI: Bogojavljenska trka i ove godine na Zemunskom keju!

BOG SE JAVI: Sutra je Bogojavljenje, širom Srbije pliva se za Časni krst!

 

Tagovi: