26.04.2016.

21:47

Foto:

Srbija

VITEŠKI DUH ZAPOSEO BEOGRADSKU TVRĐAVU: Više od 30.000 posetilaca uživalo u Vitez festu!

Ruski vitezovi su dečake, a i poneku ratoborniju devojčicu obučavali ratničkim veštinama, a naravno, sve je bilo bezbedno, jer su mališani imala specijalne dečije „oklope“ od sunđera i adekvatno „naoružanje“.

Sam Vitez Fest otvoren je svečanim defileom Knez Mihajlovom ulicom u subotu u podne. Povorka je krenula sa Kalemegdana do Trga Republike, a „princa“ i „princezu“ na konjima pratili su vitezovi, plemkinje, strelci, mačevaoci i ostali učesnici festivala. Povorka se nakon toga vratila na Beogradsku tvrđavu i festival vitezova je mogao da počne.

krv

(VIDEO) VITEZ FEST: Kraljevski red vitezova na Beogradskoj tvrđavi oživljava srednjevekovnu bajku!

I dok je prvi dan Vitez Festa bio lep i sunčan, uprkos mračnim prognozama meteorologa, tek drugog je padala kiša. Ali to nije omelo okupljanje vitezova u nedelju u Barutani na Kalemegdanu, gde su deca iz Udruženja mladih Srbije održala priredbu, a vitezovi, kako ruski, tako i srpski prikazali svoje veštine. Sve se završilo istorijskim predavanjima u Kuli Nebojša, ali to nije bio kraj, jer je je kao i prve noći, priređena viteška večera.

krv

A na Beogradskoj tvrđavi u subotu se okupilo više desetina različitih organizacija koje su promovisale srednjovekovnu tradiciju, kao i istoriju, umetnost i turizam. 

(VIDEO) VITEZOVI I PRINC PLIVAJU ZA KRST: Prvi put kod Kule Nebojša i prvi put na Krstovdan!

Na štandovima su se našle gusle, nakit, mačevi, ukrasi, a mogle su se i dobiti informacije u vezi sa humanitarnim radom, turizmom i viteškim udruženjima.

Aleksandar Filipović Alfi, slikar koji se bavi srednjovekovnim tehnikama kazao je da je Vitez Fest „najbolje mesto na svetu za ovakve stvari“

krv

- Smatram da je ovo jedini festival gde nije potrebna policija i obezbeđenje, već se stvari same odvijaju u najboljem redu- uveren je ovaj umetnik.

VITEZOVI PROBILI LED: Plivanje za Časni krst održano kod Kule Nebojša

Strelci su bili potpuna atrakcija, jer su kolone mladih, a i onih starijih, nestrpljivo čekali da dođu na red i oprobaju gađanje u metu. A dok su neki ciljali onu sa krugovima, drugi su gađali jabuku koja je stajala na njoj. 

Miško Rovčanin, proizvođač lukova i strela naglasio je da je zadovoljan odzivom i programom, kao i da će nastojati da dolazi svake sledeće godine i prezentuje svoje proizvode.

krv

Dragoslav Bulatović, graditelj gusala, ističe njihovu važnost kao instrumenta koji datira još iz davnina.

”Gusle su bile nadahnuće za srpski narod u borbi za istinu u kome su se pevale junačke epske pesme. Guslama se ne mogu pevati laži, one osuđuju nepravdu”. 

Takođe, Bulatović ističe da se interesovanje za gusle u proteklom periodu povećalo i nada se da će i dalje biti mladih i zainteresvanih za ovaj instrument.

- Postoje razna guslarska udruženja koja prezentuju ovaj instrument u najboljem svetlu, takođe smatram da uz pomoć medija, kao i omladine ali i onih starijih, interesovanje za ovaj instrument može biti u znatnom porastu u narednom periodu.

(FOTO) SRPSKI VITEZOVI U PETROGRADU: Čudotvorna ikona u rukama princa Đorđa Karađorđevića!

Sportski program je predstavljen kako viteškim sportovima mačevanja i srednjovekovnih borbi, streličarstvom i jahanjem, tako i turnirima u basketu i fudbalu. 

Udruženja borilačkih sportova imala su svoje prezentacije, kao i vojna policija. Različite tehnike atraktivnog borenja gde se izdvaja veština udaraca rukom i nogom.

krv

Takođe je prikazan rad sa službenim psima na otkrivanju minsko-eksplozivnih sredstava kao i prikaz naoružanja i opreme koje se nalazi u upotrebi u jedinici.

Poligon viteških veština u organizaciji školice sporta ’’Pokret za okret’’ u okviru organizacije Saveza fitnes rekreacije u Srbiji, takođe je bio deo festivala. Jedan od poligona bio je za vežbe mačevanja na kom su posetioci sticali veštine kroz zadatke koje prolaze.

Tu je bio i poligončić za najmlađe, a mališani su bili bezbedni jer kroz poligone prolaze uz pomoć profesora koji imaju veliko iskustvo u radu sa decom. Takođe su organizovane sportske igre sa loptom, košarka i fudbal.

krv

I naravno - konji. Ove plemenite životinje su, kao i svaki put, bile potpuna atrakcija za decu, a uz pomoć instruktora, veliki broj mališana je načinio svoje prve „korake“ u sedlu.

I ovaj Vitez Fest pokazao je pravi srednjevekovni duh, a organizator, Kraljevski Red Vitezova, poslao je još jednom poruku ko su pravi uzori za našu decu. To su vitezovi - ljudi i junaci.

Tagovi: