05.05.2016.

15:07

Foto:

Srbija

SINIŠA MALI: Beograd će pomoći Petnici sa šest miliona dinara!

On je nakon sastanka sa direktorom ove ustanove Vigorom Majićem istakao da je jedina istraživačka stanica u Srbiji preko potrebna mladim talentovanim ljudima i da će zato Grad Beograd učiniti sve da ona opstane i neometano organizuje seminare namenjene najboljim učenicima i studentima u različitim oblastima.

Kako je 'Petnica' od izuzetnog značaja za razvoj nauke u zemlji, ali i najveći centar ovakvog tipa u Evropi, rešili smo da pomognemo da stane na noge i da nastavi da obrazuje mlade talentovane ljude

Siniša Mali,

gradonačelnik

- Grad Beograd je jedan od osnivača istraživačke stanice 'Petnica' i finansirao je njen rad od početaka do devedesetih godina prošlog veka. Kako je 'Petnica' od izuzetnog značaja za razvoj nauke u zemlji, ali i najveći centar ovakvog tipa u Evropi, rešili smo da pomognemo da stane na noge i da nastavi da obrazuje mlade talentovane ljude, od kojih je čak 40 odsto iz Beograda. Sa tim ciljem Grad Beograd će ponovo finansirati programe i seminare 'Petnice' - naznačio je gradonačelnik i precizirao da će za to biti izdvojeno po milion dinara za narednih šest meseci.

PETNICA PRED GAŠENJEM: Obustavljeni svi naučni programi!

- Imamo želju, nameru i mogućnosti da pomognemo i to ćemo i činiti. Do kraja godine grad i 'Petnica' će potpisati protokol, čime će se postaviti osnova za dugoročno finansiranje istraživačke stanice - naveo je Mali.

Vigor Majić naglasio je da je veoma obradovan pokazanom dobrom voljom gradonačelnika Beograda jer se u praksi retko sreće da neko ko je na čelu tako velikog grada prepozna potrebe udaljenog mesta, iako ono ima značaja za budućnost čitave zemlje.

- Bili bismo zadovoljni kada bi mnogi drugi sledili primer Beograda. Za nas ovo znači više poverenja i optimizma da ono planirano možemo i da uradimo - rekao je Majić i izrazio veliku zahvalnost gradonačelniku i Gradu Beogradu.

Na sastanku u Starom dvoru, kome je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, dogovoreno je i da gradonačelnik Mali tokom leta poseti "Petnicu", saopštila je gradska Služba za informisanje.

 

Tagovi: