25.07.2016.

11:46

Foto:

Srbija

VESIĆ najavljuje krivične prijave za divlju gradnju

 - Trаžićemo odgovornost onih inspektora, opštinskih ili gradskih, koji su dopustili da niknu nelegalne zgrade od nekoliko hiljada kvadrata a da to nisu sankcionisali. Svako ko nastavi da gradi pored zabrane i trake, a ima i takvih slučajeva, dobiće odmah krivičnu prijavu - rekao je Vesić zа današnje Večernje novosti.

On je rekao da je grad dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine i da će u skladu sa Zakonom o ozakonjenju svi objekti koji se ne nalaze na tom snimku, a gradjeni su bez važećih dozvola biti srušeni.

 - U petak je počeo popis svih objekata koji se grade ili su gradjeni proteklih osam meseci i odmah posle uporedjivanja sa satelitskim snimkom, odnosno ukoliko se ne nalaze na njemu, biće odbijeni za legalizaciju  - naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima pojedini investitori su pokušali da iskoriste Zakon o ozakonjenu, čiji je smisao da se ozakone do tada izgrađeni objekti, i da sagrade nove kako bi ih uz pomoć pojedinaca iz lokalne samouprave prikazali kao objekte gradjene pre donošenja zakona. 

Komentarišući navode da je arapskim investitorima u projektu "Beograd na vodi" u zakup dato najluksuznije zemljište u prestonici bez nadoknade Vesić je rekao da je "116 hektara zemljišta pored reke postalo u očima opozicije najluksuznije" tek kada ga je sadašnja gradska vlast uredila.

 - Dakle, ako je najluksuznije, zašto ga nisu oni raščistili? Makar kamen da su pomerili odatle i pronašli makar jednog investitora koji bi dao ne milijarde već milion evra, imali bi sada pravo nešto da kažu. Nisu bili u stanju to da urade i bolje im je sada da ćute. Beograd na vodi je projekat koji je važan za dalji razvoj Srbije jer predstavlja ulaganje od preko 3,5 milijardi evra - naveo je gradski menadžer.

Vesić je rekao da rekonstrukcija Trga Slavija, odnosno izgradnja fontane na tom trgu, koja počinje na jesen, neće uticati na odvijanje saobraćaja.

 - Moramo da raspišemo novi tender za rekonstrukciju kolovoza na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja. Tako će se kolovoz na Slaviji i Bulevaru oslobodjenja raditi tek na proleće, ali pošto će fontana već biti završena, vreme u kome će tokom tih radova odvijanje saobraćaja na Slaviji biti delimično otežano, biće kraće - kazao je on.

Komentarišući obećаnje stanarima Cetinjske da će uskoro biti rešen problem buke iz noćnih klubova Vesi je rekao da su gradjani u pravu.

 - Na sednici Skupštine grada krajem avgusta donećemo odluku po kojoj će se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama proširiti i na prostor izmedju 300 i 500 metara od njih, kazao je Vesić.

On je naveo da će biti zatraženo i da gradske inspekcije kontrolišu nivo buke u svakom trenutku i kažnjavaju one koji se ne pridržavaju pravila i zatvaraju objekte.

Tagovi: