25.11.2016.

12:54

Foto:

Srbija

IRENA VUJOVIĆ: Grad Beograd se sistemski bori protiv nasilja nad ženama!

- U cilju sistemskog pristupa ovom problemu, Grad Beograd je 2015. godine osnovao i Savet za rodnu ravnopravnost. Uloga Saveta ogleda se prvenstevno u podizanju odgovornosti Gradske uprave da ispuni svoje obaveze u obezbeđivanju rodne ravnopravnosti u Beogradu, stavljajući ostvarivanje rodne ravnopravnosti na visoko mesto prioriteta. Svedoci smo da se porast nasilja beleži u svim sredinama, brutalno je i zato ga možemo kvalifikovati kao patološku pojavu sa kojom se jedno društvo može samo na organizovan način i sistemski boriti. Naime, prema podacima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, od početka ove godine registrovano je 2.891 prijava na nasilje u porodici, od čega je samo od 1. avgusta do 30. oktobra 2016. godine registrovano 1.150 prijava, što pokazuje da broj prijava nasilja ima trend rasta - istakla je ona.

PUHAČA: Veća ovlašćenja policije u sprečavanju nasilja!

Kako je navela, borbom protiv nasilja u porodici Vlada Republike sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu bavi se na sistemski način, što pokazuje i usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je izglasan u Narodnoj skupštini. Ovo je, dodala je, pokazatelj jasne i nedvosmislene odgovorne politike ove vlade protiv svih oblika nasilja. 

- U cilju prevencije i zaštite žena žrtava nasilja u porodici Savet za rodnu ravnopravnost je inicirao potpisivanje Sporazuma o međusektorskoj saradnji u primeni opšteg protokola u situacijama nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima. Potpisan je 25. novembra 2015. godine. Potpisnici ovog sporazuma su relevantne institucije sistema, Gradski centar za socijalni rad, Prvi osnovni sud u Beogradu, Drugi i Treći osnovni sud u Beogradu, Prvo, Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, sekretarijati za socijalnu zaštitu, za obrazovanje i dečju zaštitu, za zdravstvo, Prekršajni sud u Beogradu, Policijska uprava za grad Beograd, Autonomni ženski centar i Savetovalište protiv nasilja – Sigurna kuća, koje su zadužene za stručnu i operativnu podršku žrtvama nasilja u porodici - objasnila je Irena Vujović.

MIHAJLOVIĆ: Umesto ubijenih žena da brojimo nasilnike iza rešetaka!

Prema njenim rečima, podrška ženama žrtvama nasilja u porodici sistemski je regulisana i Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite, čime se ženama žrtvama nasilja osigurava neophodna bezbednost u situacijama koje zahtevaju neodložno izdvajanje iz porodice radi sprečavanja vršenja nasilja nad njima. Smeštajem u Prihvatilište za žene žrtve nasilja obezbeđuje se ishrana, pravna i psihološka podrška, podrška pri zapošljavanju, kao i druge vrste podrške u skladu sa individualnim potrebama, a Grad Beograd isplaćuje i stalnu novčanu pomoć ženama žrtvama nasilja u porodici. 

Savet za rodnu ravnopravnost će, navela je Irena Vujović, i u narednom periodu podržavati akcije i programe koji su usmereni na prevenciju nasilja u porodici, kao i podršku žrtvama nasilja. 

Tagovi: