08.05.2017.

10:22

Foto:

Srbija

NA DAN POBEDE! Manifestacija 'Besmrtni puk' ponovo u Beogradu!

Ova manifestacija potiče još od omladinskih akcija šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rođaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine. Formalno se kao datum rođenja ove manifestacije uzima 2011. godina kada su organizatori-novinari prvi put formulisali osnovna načela i ciljeve održavanja manifestacije. 

Za samo pet godina ovaj pokret je od pet hiljada ljudi, koji su 2011. godine marširali u Besmrtnom puku u Tomsku, porastao na 1.200 gradova i 12 miliona ljudi od kojih je samo centrom Moskve prošetalo pola miliona građana na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Prošle godine ova manifestacija je održana u skoro 40 zemalja uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države gde je ”Besmrtni puk” prošetao u više gradova. Potrebno je istaći da je prošlogodišnji „Besmrtni puk“ u Beogradu bio jedan od najbrojnijih u čitavom svetu izvan predela bivšeg Sovjetskog Saveza. 

Pokret „Besmrtni puk“ je rođen u Rusiji ali nema nacionalnosti niti političke ili verske pripadnosti. Vrednosti slobodarstva i antifašizma su internacionalne. Svaki građanin i svako društvo može da se pridruži održavanju ili organizaciji manifestacije. To je poštovanje i čast koju mi dajemo u znak sećanja na naše velike pretke. U „Besmrtnom puku“ ne mogu da učestvuju samo oni koji su delovali na strani agresora.

U Srbiji na organizaciji ove manifestacije radi srpsko-ruska inicijativna grupa koju čini više fondacija i medijskih kuća privrženih očuvanju sećanja na sve žrtve koje su položene u ratovima protiv agresora kako bi današnja Evropa živela u miru i slobodi. 

Organizacijom ove manifestacije želimo da ukažemo dužno poštovanje našim junacima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i hrabrim braniocima Srbije od NATO agresije 1999. godine. Srpska zemlja i srpski narod su podneli neizmerne žrtve u ratnim sukobima braneći vrednosti istine, pravde i slobode. Naša dužnost je da čuvamo ovu istoriju i da je zaštitimo od sve češćih pokušaja revizije koji dolaze od onih koji su se tokom ratnih sukoba nalazili na strani agresora.

Ove godine svečani marš Besmrtnog puka otpočeće u 12.00 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretaće se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra, sve do Skupštine grada Beograda, gde će u 13.00 sati biti održana svečana manifestacija na kojoj će nastupiti poznati srpski i ruski vokalni i dramski umetnici.

Šetnja će se održati bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter. Nisu predviđeni nastupi državnih zvaničnika ili političara. Ali za učešće se pozivaju svi zainteresovani.

Tagovi: