02.03.2018.

18:26

Foto:

Srbija

SVE JE SPREMNO ZA PREDSTOJEĆE IZBORE U BEOGRADU: Za glasove građana bore se 24 izborne liste, jedna više nego 2014. godine!

On je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a podsetio da su proglašene 24 izborne liste, odnosno jedna više nego na prethodnim izborima 2014. godine.

- U Beogradu ima 1.185 biračkih mesta, to jest dva više nego na prethodnim predsedničkim i gradskim izborima. Na snazi je predizborna tišina, a predsednici biračkih odbora ili njihovi zamenici treba da jave ukoliko primete propagandni materijal, plakate, bilborde u krugu od pedeset metara od biračkog mesta ili na samom biračkom mestu. Zaduženi su i komunalna inspekcija i komunalna policija, a angažovana su i javna gradska preduzeća da uklone primećeni materijal - istakao je Lukić.

Predsednik Gradske izborne komisije je podvukao i da je od 24 izborne liste 20 ispunilo uslove za određivanje proširenog sastava biračkih odbora i GIK-a, tako da se očekuje da na svakom biračkom mestu bude po tridesetak ljudi. 

Osim toga, istakao je Lukić, akreditovano je i šest posmatrača sa 650 ljudi, koji će pratiti rad biračkih odbora na terenu, a moći će i da prisustvuju centrali GIK-a, gde će se obavljati konačna verifikacija rezultata izbora. 

On je precizirao i da niko ko nije upisan u izvod iz Jedinstvenog biračkog spiska ne može da glasa jer je zabranjeno da se u njemu bilo šta dodaje, dopisuje, ispravlja ili prepravlja. 

Takođe, potrebno je i da se glasač legitimiše važećom ličnom kartom,  važećim pasošem ili ličnom kartom kojoj je istekao rok trajanja ako sa sobom ima stari obrazac lične karte i prijavu u MUP-u da je traženo izdavanje nove. Sva lica koja pune osamnaest godina do 4. marta biće upisana u Jedinstveni birački spisak, dodao je Lukić.

Gradska izborna komisija neće objavljivati preliminarne rezultate pre dobijanja zapisnika o radu biračkih odbora, odnosno pre unošenja podataka u aplikaciju izbora jer tek takvi, verifikovani podaci mogu da se objavljuju kao verodostojni rezultati izbora, zaključio je Zoran Lukić. 

Tagovi: