28.11.2018.

16:47

Foto:

Srbija

VESIĆ NAJAVIO OSNIVANJE Prihvatilišta za decu Beograda!

Кako je naveo, već duži vremenski period Prihvatilište sa prihvatnom stanicom, čija je osnovna delatnost prihvat i briga o deci koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, funkcioniše u objektu neodgovarajućeg kapaciteta, u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd, ustanove čiji je osnivač Republika Srbija. Rad sa decom koja su u stanju socijalne ugroženosti, zlostavljana, zanemarivana, zatečena u skitnji, prosjačenju dugi niz godina bio je izrazito otežan.  

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad Beograd u nastojanju da trajno reši problem nedostajućeg kapaciteta u prethodnom periodu obezbedio sve neophodne prostorne uslove kako bi Prihvatilište za decu Beograda funkcionisalo kao jedinstvena samostalna ustanova socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda.  

Naime, korisnici Prihvatilišta sa prethodno proživljenim negativnim iskustvima najrazličitije vrste ne mogu da borave u zajedničkom prostoru sa korisnicima Zavoda za vaspitanje dece i omladine, decom i mladima koji su u sukobu sa zakonom i kojima je sud izrekao meru upućivanja u vaspitnu ustanovu.

To je zbog direktnog nepovoljnog uticaja, a naročito zbog toga što se korisnici Prihvatilišta moraju osećati sigurno i bezbedno – rekao je Vesić.

Takođe, pojasnio je da će se osnivanjem ove ustanove omogućiti transparentna i racionalna realizacija troškova, kao i efikasna kontrola prihoda i rashoda ustanove.

Nakon osnivanja ustanove biće obezbeđena adekvatna kadrovska struktura i finansijska sredstva potrebna za funkcionisanje ustanove – zaključio je Vesić.

Tagovi: