31.12.2018.

12:40

Foto:

Srbija

VESIĆ: Od ove Nove godine zaradićemo više nego od 2018.

Vesić je za Tanjug rekao da će tačni podaci o prihodima biti poznati 1. februara kada se završi manifestacija "Beogradska zima". 

Podsetio je da je Beograd od novogodišnjih praznika 2018. godine ukupno prihodovao 30 miliona evra uključujući restorane, hotele, kao i priliv u gradski budžet. 

Vesić navodi da nema više slobodnih mesta ni u hotelima, ni u restoranima za doček Nove godine i da je dobro što je Grad organizovao bogat i raznovrstan program za tri dana dočeka. 

Izveštaji iz gradskih hotela, kaže on, pokazuju da je produžen boravak gostiju u Beogradu bar za dan i da primat po broju turisti i za Novu godinu preuzimaju gosti iz Turske. 

 - Kineski turisti su na trećemi približavaju se drugom mestu, a za Novu godinu imamo nešto veću posetu ljudi iz regiona, posebno iz Slovenije -  rekao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je naveo da je od januara do oktobra ove godine Beograd posetio veći broj turista nego za čitavu prošlu godinu. 

 - Očekujemo porast turista za 17 i 18 odsto i veće prihode. Kakvi će tačno prihodi biti, to ćemo znati 1. februara kada budemo podvukli crtu, kad se bude završila Beogradska zima i kada budemo imali tačne podatke koliko je turista boravilo u Beogradu tokom decembra i januara -  kaže Vesić. 

Brojne stanovnike Beograda i goste glavnog gradasinoć su zabavljali di džejevi, u novogodišnjoj noći moći će da uživaju u koncertu Saše Kovačevića, Harisa Džinovića, Momčila Bajagića i nastupu Dejana Petrovića i njegovih trubača, dok je za 1. januar 2019. planiran koncert klasične muzike. 

U Turističkoj organizaciji Beograda kažu da je novogodišnji program u Beogradu sve bolji, a grad svake godine sve lepši, te da se nastoji da manifestacije tokom praznika privuku što veći broj posetilaca.

 - Programi su sad postali mnogo disperzivniji. Tu su, godinama unazad novogodišnji koncerti, ali je svakako važno da u tih mesec, odnosno dva meseca, ponudite brojne manifestacije koje će sezonu zimskih praznika produžiti -  rekao je za Tanjug v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Kako je naveo, decembar i januar su meseci zimskih slavlja i Beograd je u tom smislu specifičan grad u Evropi, jer obeležavamo dve nove godine i dva Božića. 

 - Nekako se taj duh prenese na beogradske ulice i to naši gosti koji dolaze bilo da su iz regiona ili Evrope i citavog sveta vide i osete na ulici - kaže Popović.

Beograd je, kaže, postao jedan od evropskih turističkih destinacija u koju dolaze gosti iz celog sveta različitih starosnih dobi, obrazovanja, zanimanja i interesovanja te da Beograd sada već ima toliko gostiju da se mora malo ozbiljnije analizirati iz kojih zemalja nam dolaze turisti i kakve su njihove potrebe.

Kako je rekao, skoro 50 odsto su gosti iz evropskih zemalja, od toga značajan deo čine gosti iz zemalja EU.

 - Sve su to činjenice koje govore u prilog tezi da je Beograd postao razvijena turistička destinacija i da Beograd moze očekivati narednih godina bar ovakav dvocifreni rast broja turista koji je imao do sada -  kaže Popović. 

Naveo je i da je u Beograd u prvih pet meseci ove godine bilo 130.000 noćenja više nego što je statistika zabeležila. 

Tagovi: