07.02.2019.

17:55

Foto:

Srbija

VESIĆ: Otvorena modernizovana garaža "Pionirski park"!

Modernizovanu garažu obišli su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković, koji su najavili izgradnju četiri nove garaže koje će obezbediti 2.000 parking mesta.

Prema Vesićevim rečima, prva u nizu je izgradnja garaže na Studentskom trgu koja će početi na proleće i za koju postoji građevinska dozvola i prijava radova. 

- Izgradnja podzemne garaže u Ulici Kneza Miloša počinje u drugoj polovini godine - najavio je Vesić i dodao da će to biti prva podzemna garaža u Beogradu po uzoru na garaže u Barseloni i Madridu.

Kaže da će Ulica Kneza Miloša dobiti još jednu saobraćajnu traku, da će trotoari biti prošireni, a podzemna garadža obezbediće 450 parking mesta, što je duplo više nego što ima trenutno parking mesta u toj ulici.

Vesić je istakao da JKP "Parking servis" radi na projektu garaže u Skerlićevoj ulici, koja se nalazi iza Narodne biblioteke, a pored Hrama Svetog Save, koja je, kaže, bitna zbog posetilaca Hrama, ali fakulteta, bolnica i restorana koji su u blizni.

Još jedna u nizu garaže za koju se radi projekta, kaže Vesić, je garaža kod Pinkija u Zemunu.

Govoreći o garaži "Pionirski park", Vesić navodi da je njena rekonstrukcija trajala četiri meseca, a da je poslednjih mesec dana bila zatvorena zbog završnih radova.

- Ova garaža sagrađena je 2005. godine i to je poslednja garaža koja je sagrađena u Beogradu. Punih 14 godina nijedna nova garaža nije izgrađena, osim što su rekonstruisane stare i što je nadograđena garaža na Obilićevom vencu i time dobijena nova parking mesta - ukazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, novina u rekonstruisanoj garaži je lift za osobe sa posebnim potrebama, koje su do sada u tu garažu mogle da ulaze samo na ulaz za automobile, što je, kaže Vesić, bilo nebezbedno.

- Sada takav lift ima garaža u Masarikovoj, na Obilićevom vecnu i na Zelenom vencu. Imamo četiri garaže koje su dostupne licima sa posebnim potrebama - naglasio je Vesić.

Takođe, navodi da su novina dva punjača za električne automobile, uz napomenu da u garaži na Obilićevom vencu postoje još šest takvih punjača, ali da je njihova iskorišćenost na niskom nivou zbog malog broja eko-vozila u Beogradu.

- Mislim da će ova dva punjača biti korišćena, jer Grad Beograd planira da u narednih nekoliko meseci uzme nekoliko električnih automobila. Mi automobile uzimamo na lizing, jer smatramo da nema potrebe da imamo automobile u svom vlasništvu, a nabavkom električnih automobila pokazaćemo da smo opredeljini ka ekološkom vidu prevoza - istako je Vesić.

Kaže da su pet električna u autobusu u Beogradu pokazala da je ekonomska opravdanost te investicije četiri godine.

U garaži je, između ostalog, promenjena led rasveta i uvedena štedljiva, promenjena ventilacija, što je, prema Vesićevim rečima, bilo važno jer je ventilacija pokrivala samo 30 odsto popunjenosti garaže.

- Kada god je bila popunjena garaža više od 30 odsto, ventilacija nije radila kako treba i zato su se alarmi uključivali 30 puta dnevno, ne zbog požara, već zbog zagušenja. Sada je ventilacija urađena u skladu sa svim standardima - rekao je Vesić.

Direktor JKP "Parking servis" Čupković rekao je da je to preduzeće u prethodne četiri godine rekonstruisalo oko 150.000 kvadrata parkirališta i garaža.

U ovom trenutku u Beogradu je na raspolaganju 12.000 parking mesta u garažama.

Tagovi: