29.06.2019.

12:20 >> 13:24

Foto:

Srbija

(FOTO) A GOVORILI SU DA VLAST UNIŠTAVA STEPENIŠTE NA KALEMEGDANU! Vesić: Dovoljno je da pogledate kako je izgledalo, a kako izgleda danas!

 

Kada je stepenište sagrađeno korišćen je brački kamen koji se nije pokazao najboljim u našim vremenskim uslovima. Zavod za zaštitu spomenika izabrao je za rekonstrukciju kamen iz Danilovgrada koji je najsličniji bračkom, a bolji je u našim uslovima. Stepenište je premazano posebnom zaštitnom bojom koja ga štiti od padavina, visokih i niskih temperatura, ali i grafita.

Grad Beograd je za rekonstrukciju Velikog stepeništa odvojio 14,5 miliona dinara, a planiramo da nastavimo restauraciju dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu ”Kralj kapije”.

Dovoljno je da na fotografijama vidite kako je izgledalo Veliko stepenište do pre par meseci, a kako danas kada je restauirano. Inače, kada su Đilasovi genijalci uređivali Veliko stepenište pre 13 godina postavili su veštački kamen. I tada se niko od stručnjaka nije javio da protestuje i da kaže da to nije normalno.

Nedavno smo obnovili most ka Sahat kuli, a pre toga česmu i Malo stepenište Jelisavete Načić, česmu Mehmed - paše Sokolovića, Damat Ali - pašino turbe, plato oko Pobednika, Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić.

Decenijama nije uloženo u Beogradsku tvrđavu koliko poslednjih nekoliko godina, a koliko je Đilasa interesovala tvrđava najbolje pokazuje njegova odluka, kada je bio gradonačelnik, da nezakonito smanji plate zaposlenima na Beogradskoj tvrđavi i da najavi ukidanje tog preduzeća.

Tagovi: