04.02.2020.

10:21

Foto:

Srbija

Ove godine više od 520 miliona dinara za reciklažni otpad

 

Prema Radojičićevim rečima, planirano je da u ovoj godini Sekretarijat za zaštitu životne sredine investira više od 520 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za prikupljanje i transport reciklabilnog otpada.

Reciklažni centar u Višnjičkoj ulici je najveći od četiri koliko ih ima u Beogradu.

U njemu se vrši razdvajanje papira, kartona, stakla, novina, plastike, metala, limenki, koje se u centru presuju, baliraju i kasnije utovaraju u kamione i dalje prodaju.

U postrojenju se radi ručno, gde se sa trake otpad razvrstava.

Gradonačelnik je istakao da je Grad u procesu rešavanja problema reciklaže i dodao da je neophodno da se građanima pruži mogućnost za recikliranje, kao i da se sa ručnog procesa pređe na automatski, kako bi se čitav posao u centru ubrzao.

- Značajno je da građani odvajaju reciklabilni od komunalnog otpada još u svojim domaćinstvima, a važno je napomenuti da se otpad koji se odvaja ulaže u cirkularnu ekonomiju - rekao je Radojičić.

Na taj način se, prema gradonačelnikovim rečima, novac koristi za zaštitu životne sredine i za unapređenje reciklažnih centara.

Kako je istakao, jedan od glavnih ciljeva u rešavanju problema otpada jeste da svih 17 opština imaju svoje reciklažne centre i da se kaznenom politikom podigne ekološka svest građana.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić poručio je da je reciklaža jedna od najvažnijih oblasti kojom se to preduzeće bavi i dodao da Grad i Sekretarijat za zaštitu životne sredine ulažu dodatni napor u nabavku podzemnih kontejnera, kontejnera za reciklažna ostrva, kao i kanta za individualna domaćinstva.

U Reciklažnom centru u Višnjičkoj ulici radi pedeset osoba, a plan za ovu godinu, prema Radojičićevim rečima, jeste da se postavi 400 reciklažnih zvona za odlaganje reciklabilnog otpada, 240 reciklažnih zvona za odlaganje staklene ambalaže, 25.000 plavih kanti kao i 300 podzemnih kontejnera za odlaganje reciklabilnog otpada.

U odnosu na prošlu godinu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine će u ovoj godini za nabavku opreme i mehanizacije za prikupljanje i transport reciklabilnog otpada uložiti 25 miliona dinara više.

Tagovi: