25.03.2020.

16:13

Foto:

Srbija

BEOGRAD SE ZATVARA AKO KORONA PREĐE OVU GRANICU! Epidemiolog otkrio u kome slučaju će prestonica biti izolovana!

"Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti", naveo je Kon.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević napominje da samo masovno testiranje neće značiti ništa ukoliko i dalje na snazu ne budu zabrana kretanja i mere socijalne izolacije.

"Suština jeste socijalna izoalacija i svaka dalja kontrola bi značila fokusiranja na sprečavnje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe", kazala je Kisić.

Informer

Kon je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je u Beograd najveći rizik od zaraze zbog najveće gustine naseljenosti stanovništva i da zato nema govora o popuštanju mera i da treba da budemo svesni da će četvrta nedelja borbe sa korona virusom biti značajno ozbiljnija.

Dodao je da i kada počne masovno testiranje da se neće testirati svaka kijavica pošto bi to bilo besmisleno.

"Biće proširena indikacija i testiraće se svi novi sa određenim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa njima, kao i oni oni koji budu dolazili iz inostranstva", rekao je Kon.

Informer

Napomenuo je i da je onih koji dolaze iz inostranstva sve manje pošto su zatvorene granice.

Kisić Tepavčević je još rekla da je smisao smeštanja zaraženih s lakšim simptomima na Sajmu u tome da se virus ne unosi u porodicu, te poručuje da svako treba da shvati da je to najbolje za njegovu porodicu.

Što se tiče načina zatvaranja Beograda, više o tome čitajte OVDE. Ukupan broj zaraženih na današnji dan je 384, danas je testirano 245, od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi korona virus.

Situaciju po gradovima možete pogledati OVDE.