25.05.2020.

18:39

Foto:

Srbija

GRAD BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN uz poštovanje preporuka epidemiologa

On je na konferenciji za novinare u Starom dvoru podsetio da je proslava Spasovdana u Beogradu ponovno uspostavljena 1993. godine, nakon gotovo pet decenija pauze.

Još uvek nisu poznati detalji vezani za epidemiološku situaciju, pa u ovom trenutku ne znamo hoćemo li moći da pozovemo sugrađane da se pridruže litiji. U sredu će biti poznati svi detalji i tada ćemo, pretpostavljam u večernjim satima, moći da uputimo konačan poziv sugrađanima. Epidemiolozi, Krizni štab, patrijarh i SPC učestvovaće u donošenju odluke, a Grad Beograd će svakako ispoštovati sve preporuke nadležnih. Sve preventivne mere, zaštitne maske, rukavice i ostala sredstva, biće obezbeđena, kao što je i do sada bio slučaj sa radom Gradske uprave u vreme epidemije – naveo je Stojčić.

Informer



Patrijarh Irinej će održati liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, a nezavisno od litije, odnosno odluke da li će ona biti dozvoljena ili ne, obeležavanje gradske slave biće nastavljeno u zdanju Starog dvora, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno, dodao je Stojčić.

Ovogodišnju gradsku slavu obeležićemo na relativno drugačiji način, ali ipak kako dolikuje ovako značajnom datumu za naš grad – istakao je domaćin slave.

Informer

Otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve, ukazao je da mu je čast i zadovoljstvo da se obrati u ime Vaznesenjske crkve, povodom najvećeg verskog praznika Grada Beograda.

Ovogodišnja proslava, bez obzira na uslove u kojima će biti upriličena, ima za nas poseban značaj jer svedoči o još jednoj pobedi. Čitav srpski narod polako izlazi iz teškog perioda i ovo je još jedan način da se pokaže jedinstvo – rekao je otac Arsenije.

Spasovdan je veliki hrišćanski praznik, naglasio je on, a Beogradu, gradu toliko puta rušenom i dizanom iz pepela, proslava ove slave verovatno najviše i pristaje.