06.06.2020.

08:40

Foto:

Srbija

(FOTO) RUSI PRAVE STEFANA NEMANJU OD 23 METRA! Dovoze ga sa 8 kamiona, a ovako će izgledati NAJVIŠI SPOMENIK U SRBIJI

Velelepni spomenik Stefanu Nemanji, koji je završen u Rusiji, trebalo bi uskoro u konvoju od čak osam specijalnih kamiona da krene ka Srbiji. Savski trg u Beogradu, na kom će spomenik biti postavljen, u potpunosti će biti završen na jesen, kaže za Informer glavni beogradski urbanista Marko Stojčić!

Informer

Ovo arhitektonsko delo izliveno u bronzi, u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, visoko je 23 metra, od čega je sama skulptura velikog župana bez postolja visoka 15 metara i sigurno će biti najviši spomenik u Srbiji.

Obimni radovi

- Spomenik Stefanu Nemanji je još u Rusiji, gde je situacija sa koronavirusom i dalje ozbiljna. Ekipa na čelu sa vajarom čeka dozvolu za pokret. Problem je i što 15 radnika, koji će u montirati spomenik, dolaze iz bivših sovjetskih republika i još ne mogu svi da izađu iz svojih država zbog pandemije. Cela ekipa je razočarana i tužna što još nisu krenuli - kaže glavni gradski urbanista, i dodaje:

BROJKE:

23
metra visok je spomenik Stefanu Nemanji
15
metara je visoka sama skulptura
3
metra je spomenik Stefanu Nemanji više od Velike sfinge u Gizi

- Spomenik je rastavljen na manje delove i spakovan u čak osam kamiona. Ako uspeju da krenu do kraja juna, kako je planirano, tokom jula i prve polovine avgusta radnici će montirati spomenik. Nama preostaje još oko četiri nedelje da obavimo dodatne radove, koji se ne mogu završiti dok se ne postavi spomenik - kaže Stojčić.

Informer

I zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice, ispred koje će biti postavljen spomenik, vraćena je u originalno stanje, ali je dodata raskošna rasveta. Kada sve bude gotovo, u zgradu će se useliti Muzej Nikole Tesle, a Beograđani će moći da se pohvale trgom koji po lepoti neće nimalo zaostajati za svetskim metropolama.

Novi centar Beograda

- Mnogo smo se potrudili oko platoa gde će biti spomenik. Pored njega, trgom će dominirati i zgrada bivše Glavne železničke stanice. Vodili smo mnogo računa o tome da ona ostane najupečatljiviji deo trga i uspeli smo u tome. Impozantno će delovati rasveta budućeg Savskog trga, koja će potpuno istaknuti objekat, s obzirom da je reč o spomeniku kulture. Kada se sve završi, Beograd neće zaostajati za Bečom, Budimpeštom ili nekim drugim gradom - kaže naš sagovornik, i dodaje:

Izrezbarena dela 

Kako je Informer prvi objavio, na spomeniku je izrezbaren veliki Studenički krst, koji simbolizuje sigurnost i mirnoću vere. Krst se nalazi i oko vrata Stefana Nemanje, dok u ruci nosi podignut mač. Na postamentu spomenika su izrezbareni i prikazi Hilandara i Studenice, kao dve naše svetinje koje je osnovao veliki srpski župan.

- Sada se popločava prostor i posađeno je drveće - rekao je Stojčić.

Informer

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da će Beograđani, domaći i strani turisti biti oduševljeni novim centralnim trgom.

- Beograd će biti ponosan na svoj novi centralni trg, sa pešačkom zonom od 12.000 kvadrata. Već je posađeno 12 stabala od 250, koliko će ih biti kada trg bude završen, a plato ispred nekadašnje Železničke stanice već smo počeli da popločavamo granitom - rekao je Vesić.

Linijski park

Linijski park prostiraće se na 4,6 kilometara, od Beton hale do Pančevačkog mosta. Njegova izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine, a trajaće oko dve godine. Projekat će koštati između 40 i 50 miliona evra.

Promenada za lepši grad

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da ćemo sa Terazijama, Trgom republike, Trgom Nikole Pašića, Slavijom i Savskim trgom imati jedan trougao koji će i našim građanima i ljudima koji budu dolazili u Beograd dati jednu novu dinamiku.

- Jedan od strateških delova plana razvoja grada jeste da se Beograd spusti što je moguće više na reke. Želimo da od Ade, pa do Pančevačkog mosta rešavamo deo po deo i da to bude jedna velika promenada, koja će biti dostupna svim Beograđanima - kazao je Radojičić.

Zbog varijacija sadržaja i ambijenta, njegova površina je podeljena u 10 okvirnih prostorno-programskih celina. Čak deset timova biće zaduženo za izradu idejnog rešenja jedne od tih celina. Taj deo grada biće ozelenjen i imaće dosta interesantnih sadržaja.