11.06.2020.

11:08

Foto:

Srbija

BEOGRAD DOBIJA NEKOLIKO NOVIH SPOMENIKA U NAREDNIH GODINU DANA Vesić: Za nas je važno da negujemo spomeničku kulturu i kulturu sećanja

Vesić je rekao da će u narednih godinu dana Beograd dobiti nekoliko spomenika.

Tako će, na predlog predsednika Aleksandra Vučića grad dobiti spomenik Stefanu Nemanji, dok će preko puta Univerzitetske biblioteke biti podignut spomenik Mihajlu Pupinu.

Spomenik Aleksandru Karađorđeviću biće podignut između dva dvora, spomenik Diani Budisavljevic u Savskom parku, dok će na Vračaru u parku u Molerovoj ulici biti podignut spomenik Petru Nikolajeviću Moleru prvom predsedniku srpske vlade.

Informer

Tačno na dan 152. godišnjice od atentata na kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku završena je restauracija spomenika na Trgu Republike kako bi građani mogli da odaju počast svemu što je knez Mihailo uradio za srpski narod.

- Ovaj spomenik se na Trgu nalazi 138 godina, od 1882. godine, radio ga je italijanski vajar Enriko Paci, a naš arhitekta Konstantin Jovanović radio je reljefe i postament - rekao je Vesić za Pink, dodajući da je za tih 138 godina svega dva puta restauriran, poslednji put 1986. godine.

- Ovo je najtemeljitija rekonstrukcija do sada. Skinuta je patina koja je pokrivala reljefe i koji prikazuju delove iz srpske istorije, a koje sugrađani sada mogu mnogo bolje da vide - pojasnio je on.