10.07.2020.

11:00

Foto:

Srbija

POĐITE U ŠETNJU OD JDP DO KNEZ MIHAILOVE! Dobro došli u Moju azbuku Beograda!

Jugoslovensko dramsko pozorište je jedno od najznačajnijih teatara na ovim prostorima. Osnovano je 1947. ukazom Josipa Broza Tita, po ideji Bojana Stupice.

Pozorište ima tri scene - Veliku sa 600 mesta, teatar Bojan Stupica sa 220 mesta i scenu Studio koja ima 100 mesta. Zamišljeno je kao pozorište koje okuplja najbolje umetnike iz cele države. Rečju, glumačka reprezentacija.

Zbog svog blistavog repertoara, bogate tradicije i internacionalnih aktivnosti, JDP 2006. godine postaje član Evropske unije pozorišta.

Istoriju ovog pozorišta pisala su neka od najvećih imena domaće i svetske umetnosti. Takođe, ovo pozorište decenijama je na svoje predstave privlačilo najznačajnije stvaraoce.

Knez Mihailova ulica je pešačka zona, trgovački centar i ulica zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-ih godina 19. veka. Ukratko, najznačajnija ulica u Beogradu.

Ovo je prva pešačka ulica prestonice, a danas okosnica čitave pešačke zone ovog dela grada.

Na osnovu regulacionog plana iz 1867. godine trasirana je Knez Mihailova ulica kao najkraća veza između Tvrđave i Varoši. Današnje stanje pokazuje da je ulica zadržala autentični gabarit, profile i pravac prostiranja.

Zbog svojih kulturno-istorijskih i arhitektonsko-urbanističkih vrednosti ulica Knez Mihailova je utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja, 1979. godine.