10.08.2020.

10:23

Foto:

Srbija

BAHATOG PARKIRANJA U BEOGRADU NEĆE BITI! Vesić: Vreme je da se u uvede red i da pristojni vozači budu zaštićeni!

Danas su istekle dve nedelje probne faze sistema "Oko sokolovo" u kojima je bahatim vozačima stizalo samo obaveštenje o nepropisnom parkiranju. Od danas će, osim fotografije nepropisno ostavljenog vozila, stizati i novčana kazna.

STROŽA KONTROLA NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA! OKO SOKOLOVO od danas "piše" kazne bahatim vozačima!

Sistem „Oko sokolovo“ od jutros funkcioniše u punom kapacitetu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da to znači da bahati vozači više neće uzurpirati tramvajske šine, pešačke prelaze i sva ona mesta na kojima nije predviđeno parkiranje.

- Od danas više nema bahatog parkiranja u Beogradu, barem ne u 93 ulice kojima saobraća javni gradski prevoz, a koje nadgleda sistem „Oko sokolovo“. Prethodnih godina bili smo svedoci uzurpiranja tramvajskih šina, zaustavljanja u žutim trakama, parkiranja na pešačkom prelazu ili trotoaru što je onemogućavalo majkama sa decom i ostalim pešacima da prolaze. Ovakvi vozači otežavali funkcionisanje javnog prevoza i drugih službi u gradu, i upravo je to razlog zašto smo uveli sistem „Oko sokolovo“ – navodi zamenik gradonačelnika za Pink.

Podseća da su danas istekle dve nedelje testne faze, u kojima su nepropisno parkirana vozila samo snimana.

- U prvoj nedelji smo samo objavljivali koliko smo nepropisno parkiranih registrovali, a u drugoj nedelji smo nepropisno parkiranima slali obaveštenja sa slikom vozila, kako bi videli kako su se parkirali. Uz obaveštenje slali smo i molbu da se ubuduće parkiraju propisno – navodi Vesić i dodaje:

Mislim da smo bili i više nego tolerantni prema bahatim vozačima i da smo im dali dve nedelje šanse da se naviknu na novi sistem. Od danas, oni koji se nepropisno parkiraju, plaćaće kazne.

Informer

4 vrste kazni za bahate vozače

Vesić objašnjava da postoje četiri vrste kazni: od 5.000 dinara, od 10.000 dinara, od 15.000 dinara i od 25.000 dinara.

- Kazna od 5.000 dinara naplaćuje se za nepropisno parkiranje u ulicama koje ne pokriva sistem „Oko sokolovo“ i kojima ne saobraća javni prevoz. Kaznu od 10.000 dinara platiće nepropisno parkirani vozač u ulici kojom ide gradski prevoz i koja je pod nadzorom sistema „Oko sokolovo“. Za parkiranje u žutoj traci, na tramvajskoj baštici ili na pešačkom prelazu, kazna je 25.000 dinara jer se to smatra posebno bahatim parkiranjem koje ne može da se toleriše. Ako se neko parkira u parku i na zelenoj površini, kazna je 15.000 dinara – navodi Vesić.

Svi koji naprave prekršaj dobijaju obaveštenje o istom i, ukoliko oni nisu bili za volanom, u roku od osam dana mogu da identifikuju osobu koja je upravljala automobilom. S druge strane, u roku od osam dana vlasnici vozila mogu da plate 50 odsto kazne, čime priznaju da su vozili automobil.

- Tek posle osam dana teče obaveza da se kazna plati. Sve ovo je apsolutno po zakonu i mislim da je bilo vreme da se u Beogradu uvede red i da pristojni vozači i građani budu zaštićeni od onih koji misle da mogu da rade šta hoće – kaže zamenik gradonačelnika prestonice.

Dodaje da će se posebna pažnja obratiti na Bulevar kralja Aleksandra, Beogradsku ulicu, Maršala Tolbuhina, Francusku ulicu...

- Ove ulice biće pod posebnim tretmanom jer je u njima najveći haos. Ako prođete Bulevarom, u svakom trenutku ćete videti 10-15 nepropisno parkiranih vozila, a svi koji normalno voze, voze kao slalom. To ne sme više da se dešava i bahatog parkiranja u Beogradu neće biti – kaže Vesić za Pink.