21.08.2020.

10:48

Foto:

Srbija

VESIĆ OBJASNIO: Ne mogu da oproste Vučiću što diže spomenik Stefanu Nemanji


Vesić je, gostujući na Studiju B, naveo da se u hajku uključio i reditelj Goran Marković u autorskom tekstu na sajtu Peščanik, čije su autorke, kako navodi Vesić, 2003. godine učestvovale u hajci i satanizaciji Zorana Ðindića.

On je rekao da Marković, koji je bio član žirija za izbor scenarija za seriju Nemanjići, koja je, kaže, prema mišljenju kritike i publike doživela debakl, sada napada Kusturicu zbog spomenika Stefanu Nemanji.

- Kako Marković vidi Nemanjiće mogli smo da vidimo u toj seriji. Potrošili su milione evra građana kako bi Nemanjiće prikazali kao uličare ili kako bismo gledali scenu u kojoj Rastko Nemanjić postaje monah ispod ikone Svetog Save... Tako izgleda Markovićevo poznavanje Nemanjića - rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Dodao je da bi, kada bi se Marković pitao, sudeći po seriji, spomenik Stefanu Nemanji predstavljao pijanicu, "jer tako vidi i Nemanju, i Srbiju".

Vesić je naveo da je Marković pozivao zaposlene u kulturi da napuste svoje ustanove i da ne pruže ruku naprednjacima, dok, kaže, u isto vreme radi na RTS i "prima milione snimajući serije i filmove".

- Danas Marković priča o kulturi, a ćutao je godinama dok su bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti - konstatovao je Vučić.

Dodao je da je napad Markovića na spomenik Stefanu Nemanji ideološki.

- Srbija koja slavi svoje velike vladare, koja je ponosna na svoju prošlost, koja je ekonomski, politički i vojno vodeća zemlja Balkana, noćna je mora za Markovića. Još jasnije je zašto je protiv Kusturice, koji je bolji reditelj, priznat u svetu i poznatiji od Markovića - rekao je Vesić.