01.10.2020.

15:19

Foto:

Srbija

BEOGRAD MISLI NA SVOJE NAJSTARIJE! Vesić s penzionerima povodom međunarodnog praznika!

Vesić je precizirao da u Beogradu živi 403.000 penzionera od čega ih je najviše na Novom Beogradu (oko 60.000), zatim na Paliluli (42.000), dok ih je najmanje u opštini Surčin (oko 7.800) i u Sopotu (3.800).

On je istakao da je važno da se svaki dan, ne samo danas, brine o najstarijim sugrađanima, te da je aktuelna gradska vlast to pokazala tako što je u poslednjih nekoliko godina otvorila 12 klubova za stare, kojih sada u Beogradu ukupno ima 32.

Informer

Podsetio je da u tim klubovima penzioneri imaju različite mogućnosti da provedu svoje slobodno vreme, te naveo da se za njih organizuju razne edukacije, izleti...

- Grad Beograd, zajedno sa gradskim opštinama, svake godine odvaja skoro milion evra za izlete naših seniora i trudimo se da njihovo treće doba bude onakvo kakvo zaslužuju - rekao je Vesić.

Informer

Dodao je da se na opštinama osnivaju volonterski centri i da je najbolji primer toga opština Vračar koja, dodao je, ima dosta penzionera u odnosu na broj stanovnika.

Takav centar će, najavio je, biti osnovan i na Starom gradu, ali i u drugim gradskim opštinama.

Informer

To su, pojasnio je, centri u kojima seniori mogu da se obrate za sve što im je potrebno - da im neko donose hranu, ukoliko im je potrebno da ih spoje sa Domom zdravlja...

Vesić je istakao da je za seniore važna pomoć u kući i precizirao da u Beogradu trenutno ima 609 gerontodomaćica koje opslužuju oko 2.500 seniora.

Informer

- Trudićemo se u narednom periodu da gerontodomaćica bude više jer su to žene koje su zaista od velike pomoći za naše seniore - rekao je Vesić.

Istakao je da se gradska vlast trudi da pokaže penzionerima da su poštovani članovi našeg društva i dodao da se zrelost jednog društva ogleda u tome kako se odnosi prema najstarijima i najmlađima.

Informer

- Mislim da je vreme da pokažemo da smo zrelo društvo i da naši seniori imaju svo poštovanje koje treba da imaju i svu pomoć koju društvo treba da im pruži u njihovoj starosnoj dobi - dodao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da sadašnja gradska vlast ostvarila cilj postavljen pre šest godina - da na svakoj gradskoj opštini postoji makar jedan klub za najstarije sugrađane.